بازی تعطیلی سفارت امریکا در بغداد با ژست تهاجمی
جوان : صبح روز دو شنبه قاسم الاعرجی، میزبان ماتیو تولر سفیر امریکا بود و در این دیدار درباره تقویت روابط و همکاری مشترک میان دو طرف در تمامی زمینهها گفتگو کردند تا داستان رفتن تولر از بغداد و بستن سفارت زیر سؤال برود.
تولر در این دیدار بر تداوم حمایت واشنگتن از دولت عراق در زمینههای امنیتی و مقابله با تروریسم و همچنین عبور از بحرانهای کنونی تأکید کرد. در مقابل الاعرجی نیز نیز اظهار کرد: مرحله کنونی باید شاهد ثبات و آرامش هرچه بیشتر باشد تا منطقه و جهان از امنیت و ثبات برخوردار شود. ساعاتی پیش از این دیدار یعنی اواخر یکشنبهشب شبکه خبری اسکاینیوز ادعا کرده بود که تولر بغداد را به مقصد اربیل (مرکز کردستان) ترک کرده است.
بر اساس این گزارش، امریکا دولت عراق را تهدید کرده که در واکنش به حملات پراکنده به مواضع نظامیان امریکایی در عراق، سفارت خود را تعطیل خواهد کرد. اسکاینیوز همچنین به نقل از منابع مطلع مدعی شده بود «تصمیم تعطیلی سفارت گرفته شده و شاید فردا [دوشنبه]اعلام شود.»
البته بعد از این خبرسازی و قبل از انتشار خبر دیدار الاعرجی و تولو، شبکه عراقی السومریه نوشته بود: منابعی در گفتگو با شبکه العربیه گفتهاند که سفیر امریکا در بغداد این شهر را ترک نکرده و به اربیل نرفته است. با این حال به نظر میرسد این داستانسازی احتمالاً نوعی تست کردن فضای سیاسی عراق و واکنشهای گروههای عراق بوده باشد و لااقل در پشت پرده صحبتهایی در این مورد مطرح بوده است، چنان که روزنامه فرامنطقهای «العربیالجدید» به نقل از منابع سیاسی عراقی گزارش داد، مصطفی الکاظمی نخستوزیر، محمد الحلبوسی رئیس پارلمان و برهم صالح رئیسجمهور عراق تماسهای زیادی با طرف امریکایی گرفتهاند. این منابع خبر دادند، هدف از این تماسها، کنترل وضعیت ناشی از تداوم حملات راکتی به سفارت امریکا در منطقه سبز است. امریکا ادعا میکند که گروههای مقاومت، این حملات را انجام میدهند و همین مسئله باعث شده است که بخواهد سفارت خود را ببندد و کارکنان آن را به اربیل منتقل کند.
در همین ارتباط یک مسئول عراقی در این زمینه گفت: «امریکاییها عجولانه و به شکلی نامفهوم در تلاش هستند با بستن سفارت یا تعلیق فعالیت و انتقال آن، وضعیت را متشنج کنند.»
به گفته این مسئول، امریکاییها این ادعا را مطرح میکنند که گروههای مقاومت نزدیک به تهران قصد دارند یک بار دیگر سفارت امریکا را با راکتهای دارای قدرت بیشتر هدف قرار دهند و همین مسئله باعث خواهد شد جان کارکنان سفارت به خطر بیفتد.
مسئول عراقی در ادامه گفته است که رؤسای سه قوه عراق امیدوارند بتوانند مانع از تحرکات امریکا پس از بستن سفارت این کشور شوند، زیرا «بستن سفارت به این معناست که امریکا میخواهد در پاسخ به حملات مکرر به سفارت، اقدامات جدیدی انجام دهد و احتمالاً شاهد حملات هوایی به مقرهای گروههای مسلح در عراق خواهیم بود.»، اما در ادامه خبرسازی در همین مورد روزنامه واشنگتنپست نوشت، امریکا به دولت عراق و شرکای دیپلماتیک خود گفته است که اگر عراق حملات به پرسنل امریکایی را مهار نکند، در نظر دارد به طور کامل سفارت امریکا در عراق را تعطیل کند. این رسانه امریکایی در این گزارش به سراغ احمد ملا طلال، سخنگوی مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق هم رفته و با او مصاحبه کرده است. سخنگوی نخستوزیر عراق به این روزنامه گفت: «ما امیدواریم که دولت امریکا (در تصمیم خود برای تعطیلی و بستن سفارتش در بغداد) تجدیدنظر کند. گروههای غیرقانونی وجود دارند که میخواهند این روابط (بین بغداد و واشنگتن) را در هم بشکنند و بستن سفارت پیامی منفی به آنها خواهد داد.»
واشنگتنپست در ادامه گزارش خود نوشت: «به گفته یک منبع مطلع، مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا شنبه شب (هفته جاری) به الکاظمی درباره طرحها (برای بستن سفارت واشنگتن در بغداد) اطلاع داد. دو مقام غربی حاضر در بغداد هم گفتند که دفاتر دیپلماتیک کشورهایشان درباره این طرح مطلع شده بودند.»
طبق این گزارش، یک منبع دیپلماتیک خبر داد اگرچه هنوز مشخص نیست که کاخ سفید طرح بستن سفارت امریکا در عراق را تأیید کند یا نه، اما اگر این طرح به پیش برود، احتمال میرود که بستن سفارتخانه واشنگتن در بغداد ۹۰ روز به طول انجامد که این موضوع روزنهای برای دادن فرصت به واشنگتن برای ارزیابی مجدد این تصمیم خواهد داد.
یک مقام عراقی که نامش فاش نشده، به این روزنامه خبر داد که امریکا از عراق خواسته اقدامات قویتری علیه «شبهنظامیان» اتخاذ کند و این موضوع نشان میدهد در صورت انجام چنین اقدامی امکان منتفی شدن تعطیلی سفارت وجود دارد. واشنگتنپست به سراغ سخنگوی وزارت خارجه امریکا هم رفت و درباره مکالمه وزیر خارجه این کشور با نخستوزیر عراق از او سؤال کرد. این سخنگو ضمن بیان اینکه درباره «مکالمات خصوصی (وزیر خارجه) با رهبران خارجی» صحبت نمیکند، افزود: «ایالات متحده از حملات راکتی گروههای مورد پشتیبانی ایران به سفارتمان خسته شده است.»
بنا بر گزارش واشنگتنپست، «یک مقام ارشد در دفتر الکاظمی روز یک شنبه گفت که نخستوزیر در حال لابیکردن با شرکای اروپایی است تا تلاش کنند که ایالات متحده از تصمیمش (برای بستن سفارت) برگردد و بر «تأثیرات منفی» (بستن سفارت) بر ثبات عراق تأکید کرده است. مقامهای سفارت سه کشور اروپایی در بغداد گفتند حتی اگر ایالات متحده خارج شود آنها در عراق باقی خواهند ماند.»
سلاحهای نقطهزن فعال شدهاند
دبیرکل جنبش مقاومت اسلامی نجباء در صفحه توئیتر خود، خواستار موضعگیری همه جریانهای عراقی در قبال فعالیتهای نظامی سفارت امریکا در بغداد شد. شیخ اکرم الکعبی افزود: «اگر همه سکوت کنند، مقاومت موضع مخصوص خود را دارد، بهویژه آنکه «سلاحهای نقطهزن» عملیاتی شدهاند.» اکرم الکعبی همچنین سفارت امریکا را «پایگاه نظامی» توصیف کرد و گفت که این سفارتخانه حاکمیت عراق را زیر پا گذاشته است و جنبش نجباء منتظر مواضع رسمی همه جریانها در خصوص این سفارتخانه است. الکعبی افزود: «پایگاهی که امریکا در مرکز بغداد قرار داده و آن را سفارت نامیده، در عراق به گسترش فساد و خرابکاری مشغول است.»
دبیرکل نجباء شامگاه شنبه نیز با انتشار بیانیهای مفصل، گفته بود که سفارت امریکا و پرسنل آن در عراق کارکردی مغایر عرف دیپلماتیک داشته و فعالیتهای نظامی ـ اطلاعاتی را با رویکرد تخریبی انجام میدهند.
دیدگاه تان را بنویسید