درمان خانگی سندروم تخمدان پلی کیستیک
یکی از شرایطی که ممکن است زنان را در طول زندگی تحت تاثیر خود قرار دهد سندروم تخمدان پلی کیستیک است. این بیماری در صورتی به وجود میآید که تخمدانها کیستهای فراوانی تولید کنند. این بیماری ارتباط نزدیکی با هورمونهای بدن دارد. در نظر بگیرید که غده هیپوفیز هورمونهایی ترشح میکند که به تخمدانها میگویند چه زمانی باید تخمکها را آزاد کند. حال وقتی غده هیپوفیز بیش از اندازه فعالیت کند و هورمونهای زیادی تولید شود، تخمدان دچار کیست میشود. در این مقاله سعی داریم راههایی برای مدیریت این بیماری و بیماریهای مشابه در زنان برای شما ارائه دهیم.
مدیریت و کنترل تخمدان پلی کیستیک
همانطور که پیشتر گفتیم اختلال در عملکرد هورمونها یکی از دلایل اصلی این بیماری است. علاوه بر آن اضافه وزن و چاقی نیز در ایجاد این مساله موثرند. برای درمان و کنترل این بیماری بهتر است تحت نظر پزشک زنان قرار بگیرید. در صورتی که امکان مراجعه حضوری به پزشک را ندارید، از خدمات دکتر زنان آنلاین در سایتهای معتبر استفاده کنید. معمولا درمان این بیماری به شدت علائم آن و اینکه ایا تصمیم به بارداری دارید یا خیر، بستگی دارد. زنانی که دچار اضافه وزن هستند باید ابتدا از طریق رزیم و ورزش وزن خود را کاهش دهند. این مساله به درمان این بیماری کمک شایان توجهی میکند.
دارو درمانی زیر نظر پزشک زمان عادات ماهانه شما را تنظیم میکند، شدت علائم را کاهش میدهد و به بارداری سالم شما کمک میکند. در مواردی ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید که طبق تشخیص پزشک تحت معالجه قرار خواهید گرفت.
در مدیریت و درمان این بیماری بایدها و نبایدهایی وجود دارد که بهتر است آنها را در نظر داشته باشید:
- زیر نظر پزشک به دارو درمانی بپردازید.
- در مورد داروهایی که در حال حاضر بابت سایر مشکلاتی که ممکن است داشته باشید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- پزشک را در جریان تصمیمات بارداری خود قرار دهید.
- سالانه آزمایشات معینه لگن را انجام دهید.
- از طریق ورزش و رژیم غذایی سالم وزن خود را کاهش دهید.
- اگر احساس کردید حالتان بهتر است همچنان به مصرف داروهای خود ادامه دهید.
- مصرف الکل و نوشیدنیهای الکلی را کاهش دهید.
- از مصرف داروهای گیاهی بدون مشورت پزشک خودداری کنید.
هشدارهای روانشناختی درباره بیماری تخمدان پلی کیستیک
برخی مطالعات نشان دادهاند که زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک، به خصوص آنهایی که هیرسوتیسم یا پر مویی دارند، نشانههایی از افسردگی و ناهنجاریهای جزئی روانی را از خود بروز دادهاند.
همچنین شواهدی نیز بر افزایش استرس روانی و تحریکات رفتاری وجود دارد. بنابراین باید در درمان این بیماری این موارد را نیز مد نظر خود قرار دهید و چنانچه شما نیز علائمی از این دست داشتید با پزشک خود مطرح کنید. پرمویی و بینظمیهای قاعدگی تاثیرات فراوانی بر اعتماد به نفس فرد میگذارد اما همیشه راهی برای درمان این مشکلات وجود دارد. پس نگران نباشید.
در هر حال تغییر سبک زندگی یکی از مهمترین عوامل درمان این سندروم است.
نکاتی درباره رژیم غذایی:
تغییر رژیم غذایی یکی از ضروریترین بخشهای مدیریت سندروم تخمدان پلی کیستیک است. معمولا افراد دچار این سندروم مقادیر بالایی از هورمون انسولین را در خون خود دارند. با بالا بودن هورمون انسولین، قند خون فرد نیز بالا میماند. سطح انسولین و قند خون با مصرف غذاهای غنی از کربوهیدرات و قند به بالاترین میزان خود میرسد. حذف کربوهیدراتهای ساده و قند از رژیم غذایی میتواند به تثبیت سطح قند خون کمک کرده و سطح انسولین را پایین نگه دارد. در این صورت بهتر است مصرف مواد غذایی زیر را محدود کنید:
- نان سفید
- ماکارونی
- برنج سفید
- غلات
- شیرینیها
- چیپسها
- نوشیدنیهای گازدار مثل نوشابه
- آب میوههای غیر طبیعی
کربوهیدراتهای پیچیده برخلاف کربوهیدراتهای ساده حاوی فیبر و سایر مواد مغذی هستند و سطح خون را به اندازه این موارد بالا نمیبرند. برخی از منابع معمول کربوهیدراتهای پیچیده عبارتند از:
- غلات کامل
- نان و ماکارونی سبوسدار
- برنج قهوهای
بهترین رژیم غذایی برای این افراد شامل کربوهیدراتهای پیچیده، مقادیر زیادی میوه و سبزیجات و پروتئینهای بدون چربی است.
ورزش منظم:
از تاثیرات تمرینهای ورزشی منظم بر این بیماری نباید غافل شد. ورزش منظم باعث پایین آمدن سطوح انسولین میشود و قند خون را پایین نگه میدارد.
برای داشتن برنامه ورزشی مناسب نیازی نیست حتما باشگاه بروید. هرچه شما بیشتر از تمرینات و ورزشی که انتخاب کردهاید لذت ببرید تاثیر ان نیز بیشتر خواهد بود.
مکملهای غذایی:
برخی افراد از مکملهای غذایی برای کنترل سندروم تخمدان پلی کیستیک استفاده میکنند. باید در نظر داشته باشید برای مصرف مکملها بهتر است با یک پزشک مشورت کنید. برخی از مکملهایی که برای درمان این بیماری موثرند شامل موارد زیر هستند:
- امگا3 روغن ماهی
- ویتامین D
- ویتامین B کمپلکس
پروبیوتیکها:
اخیرا توجه افراد به مصرف پروبیوتیکها جلب شده است. محققان نیز رابطهای بین مصرف پروبیوتیکها و برخی بیماریها مثل چاقی، بیماریهای قلبی و دیابت پیدا کردهاند.
البته در مورد تاثیر مواد پروبیوتیک بر تخمدان پلی کیستیک همچنان مطالعات ادامه دارد ولی مصرف این مواد اصولا بیخطر است.
اطلاعات خود را بهروز نگه دارید:
با در نظر گرفتن اینکه با پیشرفت تحقیقات درباره بیماریها و یافتن راههایی جدید برای درمان آنها بهتر است دانش خود را درباره مواردی که درگیر آن هستید به روز نگه دارید. علاوه بر مطالعه، میتوانید از طریق سامانه رسا با پزشکان متخصص درباره علائم و راههای کنترل پیشرفت بیماری خود مشورت کنید.
دیدگاه تان را بنویسید