تا ۱۴۰۴ با فرزند ارشد آیتالله؟
محمد عطریانفر گفت:«در شرایط فعلی علاقهمندیم نیرویی از داخل جبهه اصلاحات معرفی کنیم که زمینه اجتماعی مردمی داشته باشد و به تایید شورای نگهبان نیز برسد»؛ گزینهای که دستکم به باور خود کارگزارانیها و اصلاحطلبان نزدیک به مرحوم هاشمیرفسنجانی احتمالا کسی نیست جز فرزند ارشد آیتالله!
کارگزاران سازندگی قطعا در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ شرکت میکند. این خلاصه پیامی است که تاکنون از این حزب اصلاحطلب مخابره شده است. اعضای این حزب تاکید دارند که نمیخواهند از انتخابات فاصله بگیرند و هر بار هم یادآوری میکنند که اگر اصلاحطلبان انتخابات را تحریم کنند، آنها همراهشان نخواهند بود. تا این جای کار حامیان هاشمیرفسنجانی تنها حزبی از اصلاحطلبان هستند که تکلیفشان را برای انتخابات ۱۴۰۰ به این صراحت روشن کردهاند. اما به نظر میرسد که خواسته انتخاباتی کارگزاران بیش از یک مشارکت ساده در خرداد ۱۴۰۰ است و آنها در عین حال میخواهند کاندیدایی را به میدان رقابت بفرستند. البته تنها کسی که تاکنون رسما درباره آن صحبت شده، محسن هاشمیرفسنجانی، رییس فعلی شورای شهر تهران است و جالب آنکه او نیز درحالی صراحتا گفته تمایلی به کاندیداتوری برای ریاستجمهوری ندارد که خود رییس کمیته انتخابات این حزب در آستانه انتخابات ریاستجمهوری پیشروست. هر چند حالا برخی ناظران با رصد بعضی شواهد و قرائن از این میگویند که با پیروزی بایدن در امریکا شاید نگاه فرزند ارشد آیتالله هاشمی نیز تغییر کند.
همین دیروز و کمتر از ۲۴ ساعت پس از اعلام پیروزی بایدن بود که سیدمحمود علیزادهطباطبایی از اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی اعلام کرد:«اگر گروههای دیگر اصلاحطلب بخواهند انتخابات را تحریم کنند، کارگزاران تبعیت نمیکند.» علیزاده که با برنا به گفتوگو نشسته بود درحالی این سخنان را مطرح میکند که هنوز هیچ یک از چهرههای اصلاحطلب موضعگیری روشنی درباره انتخابات سال آینده نداشتهاند؛ ضمن اینکه بررسی دقیق موضعگیریها هم نشان میدهد که این جریان سیاسی بیش از هر چیزی تمایل دارد که در انتخابات مشارکت داشته باشند ولی در انتظار چراغ سبز شورای نگهبان هستند.
علیزادهطباطبایی اما تصریح کرده که «آخرین تصمیمی که در شورای مرکزی کارگزاران گرفته شد برای حدود یک ماه پیش بود؛ مسالهای که مورد تاکید کرباسچی، هاشمی و مرعشی بود این است که تحت هماهنگی با اصلاحطلبان در انتخابات شرکت خواهیم کرد. اگر قرار شد کاندیدایی مطرح شود، اصلاحطلبان یک کاندیدای مشترک دارند و قطعا روی یک نفر توافق میکنند و اجازه نمیدهند آرایشان پراکنده شود.» او همزمان هم بر این تاکید کرده که کارگزاران در انتخابات مشارکت فعال دارد و هم تاکید کرده که کاندیدای جریان اصلاحات یک نفر خواهد بود و در عین حال در این اظهارات انتخاباتی از یک چهره مطرح نیز از جمع کارگزارانیها به عنوان کاندیدا نام برده است؛ «محسن هاشمیرفسنجانی»
علیزادهطباطبایی که سالها وکیل خاندان هاشمی نیز بوده، گفته است:«اگر نظر بدنه کارگزاران را لحاظ کنیم با توجه به اینکه بنده با بسیاری از شهرستانها در ارتباط هستم، همه بدنه کارگزاران به صورت جدی خواهان حضور محسن هاشمی در انتخابات ۱۴۰۰ هستند اما محسن هاشمی در این باره هنوز تصمیمی نگرفته است.»
این درحالی است که محسن هاشمی چندی پیش در گفتوگویی رادیویی اعلام کرده بود:«علاقهای به این کار ندارم. با وضعیتی که الان هست فکر نمیکنم هیچ عاقلی کاندیدا شود. شرایط کشور بسیار سخت است و کسی که خود را کاندیدا میکند به قول غربیها باید سوپرمن باشد.» حالا اما علیزادهطباطبایی که از نزدیکان خانواده هاشمیرفسنجانی است و ارتباطی تنگاتنگ با هاشمیها دارد در این باره میگوید:«ممکن است بسیاری عاشق باشند؛ بدین معنا که ممکن است عاشق خدمت باشند از این رو نیازی نیست عاقل باشند»؛ این موضعگیری صریح درباره احتمال کاندیداتوری محسن هاشمی اما از آن جهت محل تامل است که از قضا با پیروزی جو بایدن در انتخابات اخیر امریکا همزمان شده است. همزمانیای که البته ممکن است امری اتفاقی باشد اما از آنجا که برخی ناظران بر این باورند که با ورود جو بایدن به کاخ سفید احتمال این وجود دارد که تحولی در راستای حل برخی مشکلات دو کشور رقم بخورد و در نتیجه تمایل مردم برای مشارکت در انتخابات افزایش یابد این همزمانی میتواند بیش از این اتفاق ساده باشد.
چند روز پیش زمانی که زمزمه شکست ترامپ در انتخابات به گوش میرسید، محسن هاشمی در یک برنامه زنده تلویزیونی شکست ترامپ را تبریک گفت و اعلام کرده بود که «شکست سنگین ترامپ را به ایرانیان و غیرایرانیان که به دلیل سیاستهای ظالمانه او دچار مشکلات ویژه شدند همچنین به مردم ایران که به خاطر تحریمهای فزاینده او با مشکلات مختلف از جمله کمبود دارو مواجه بودند، تبریک میگویم.» اظهارنظری که برخی از آن به عنوان استقبال او را از پیروزی بایدن تعبیر کرده و حتی فراتر از این، آن را نشانهای از افزایش تمایل کارگزاران برای حضور جدیتر در انتخابات تفسیر کردند. گمانهزنیهایی که البته هرگز از این سطح فراتر نمیروند. با این همه اما شاید آنچه را بتوان فراتر از یک گمانه انتخاباتی در بررسی عملکرد انتخاباتی کارگزارانیها مورد توجه قرار داد، اظهارنظر یکی از اعضای ارشد این تشکل سیاسی است. آنجا که محمد عطریانفر به ایسنا گفت:«در شرایط فعلی علاقهمندیم نیرویی از داخل جبهه اصلاحات معرفی کنیم که زمینه اجتماعی مردمی داشته باشد و به تایید شورای نگهبان نیز برسد»؛ گزینهای که دستکم به باور خود کارگزارانیها و اصلاحطلبان نزدیک به مرحوم هاشمیرفسنجانی احتمالا کسی نیست جز فرزند ارشد آیتالله!
دیدگاه تان را بنویسید