رییس دیوان محاسبات کشور گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۸ را در مجلس شورای اسلامی قرائت کرد.

جزئیات تفریغ بودجه 98؛ حسابرسی 3700 دستگاه و بررسی 6800 گزارش در دیوان محاسبات
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

مهرداد بذرپاش با حضور در جلسه علنی صبح امروز (سه‌شنبه) مجلس شورای اسلامی خلاصه‌ای از گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۸ را به نمایندگان ارائه کرد و گفت: دیوان محاسبات علی‌رغم ایجاد محدودیت‌های ناشی از کرونا یک ماه قبل از موعد قانونی گزارش تفریغ بودجه ۱۳۹۸ را تهیه کرد و در تاریخ ۲۹ آذرماه به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد.

وی ادامه داد: دیوان محاسبات با حسابررسی ۳۷۰۰ دستگاه اجرایی و ۳۸۰۰ گزارش حسابررسی در کارگروه‌های فنی و حقوقی این گزارش را در ۳۹۹ صفحه تهیه کرد که در هیات عمومی دیوان محاسبات به تصویب رسید. همچنین با توجه به این‌که عملکرد برخی از تبصره‌ها دارای طبقه‌بندی بوده گزارش آن به ریاست مجلس تقدیم شد.

بذرپاش اضافه کرد: منابع بودجه کل کشور در سال ۱۳۹۸، ۱.۹۳۵.۴۶۶ میلیارد تومان بوده که تحقق آن ۲۱۹۱.۸۶۵ میلیارد تومان بوده یعنی ۱۱۳ درصد آن محقق شده است همچنین مصارف ۱.۹۴۹.۹۷۲ میلیارد تومان بوده که ۲.۱۹۱.۸۶۵ میلیارد تومان آن محقق شده است.

رییس دیوان محاسبات همچنین گفت: از مجموع ۲۷۴ بند، جزء و تبصره ۳۴.۳ درصد به طور کامل و ۴۱.۶ درصد به طور ناقص اجرا شده‌اند و ۲۴.۱ درصد نیز فاقد عملکرد است. همچنین ۹۳.۸ درصد حکم دارای ماهیت بودجه‌ای و ۶.۲ درصد حکم غیربودجه‌ای است. علاوه بر این ۱۱۵ حکم که با پیشنهاد نمایندگان آمده تنها ۳۰ حکم به طور کامل اجرا شده است. همچنین ۱۶۱ حکم تکراری، ۳۸ حکم فاقد عملکرد، ۶۸ حکم کامل و ۵۵ حکم ناقص اجرا شده است.

بذرپاش در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: براساس قانون بودجه سال ۱۳۹۸، ۶۰۰۰ میلیارد تومان برای تامین قیر غیرمصرفی اختصاص یافته بود ولی طبق تصویب‌نامه هیات وزیران ۲۰۰۰ میلیارد تومان توزیع شد. برای گرمایش و سرمایش مدارس نیز ۳۶ درصد عوارض واریز شد. همچنین دولت باید برای پرداخت بدهی به تامین اجتماعی و صندوق‌های بازنشستگی ۵۰۰۰ میلیارد تومان اختصاص می‌داد که ۱۲۶۹ میلیارد تومان به تامین اجتماعی و ۲۸ هزار میلیارد تومان به سازمان بازنشستگی کشوری اختصاص یافته است.

وی اضافه کرد: سازمان برنامه و بودجه نیز موظف بوده با همکاری وزارت نفت به تنظیم روابط مالی بین دولت و شرکت‌های تابعه وزارت نفت اقدام کند که به این تکلیف عمل نشده است. همچنین ۸۲ هزار میلیارد تومان اوراق مالی منتشر شده که ۴۴ هزار میلیارد تومان براساس احکام بودجه و ۳۸ هزار میلیارد تومان به استناد مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی بوده است.

رییس دیوان محاسبات کشور یادآور شد: طبق قانون بودجه سال ۱۳۹۸ صاحبان هرم و مشاغل پزشکی، پیراپزشکی، داروسازی و دامپزشکی مکلف بودند از پایانه فروشگاهی استفاده کنند که از ۱۱۰ هزار نفر تنها ۴۵ هزار و ۵۰۰ نفر در سامانه ثبت نام کردند که این ثبت نام هم به منزله‌ی استفاده پایانه فروشگاهی نیست علاوه بر این در مورد معافیت مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی تعیین تکلیف می‌شد که ۱۰ درصد مطالبات معادل ۱۸ هزار و ۵۹۹ میلیارد تومان وصول و به خزانه واریز شده است.

بذرپاش اضافه کرد: دستگاه‌های اجرایی موظف بودند کلیه حساب‌های ریالی خود را صرفا از طریق خزانه و نزد بانک مرکزی افتتاح کنند که در ۲۵۵ دستگاه دریافت و پرداخت از این طریق انجام نشده است. همچنین در سال ۱۳۹۸ برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان ۴۴۰۰ میلیارد تومان اختصاص یافته است.

رییس دیوان محاسبات کشور با اشاره به پیش بینی ۱۵ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال ۱۳۹۸ اظهار کرد: خالص ارز تخصیص یافته در این دوره برای واردات کالا ۴۹ میلیارد دلار بوده که ۹۴ درصد صرف واردات کالا و بازپرداخت اقساط حساب ذخیره ارزی به صندوق توسعه مربوط به واردات کالا شده از این میزان تامین ارز بابت واردات کالا سه میلیارد دلار (۶.۵ درصد) از ابتدای سال ۱۳۹۵ تا انتهای آبان‌ماه ۹۹ فاقد هرگونه واردات بوده‌اند.

متن کامل گزارش تفریغ بودجه سال ۹۸ را در اینجا بخوانید.

توصیه‌های بذرپاش به نمایندگان درباره لایحه بودجه ۱۴۰۰

 

مهرداد بذرپاش در جلسه علنی صبح امروز (سه‌شنبه) مجلس شورای اسلامی پس از ارائه‌ی گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۸ خطاب به نمایندگان اظهار کرد: لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ اکنون در اختیار شماست اگر کلیات لایحه را تصویب کردید آن را دو سقفی در نظر بگیرید و به صورت مشروط عمل کنید و از مصارف به منابع بیایید.

وی ادامه داد: برخی درآمدها در قوانین بودجه عملکردی ندارد و باعث کسری بودجه می‌شود. شما در برخی احکامی که تصویب می‌کنید می‌گویید دولت مکلف است و در برخی جاها هم می‌گویید به دولت اجازه داده می‌شود بین اجازه و تکلیف تفاوت است و باید این را مدنظر داشته باشید که وقتی به دولت اجازه داده می‌شود یعنی دولت می‌تواند آن حکم را اجرا نکند.

رییس دیوان محاسبات کشور اضافه کرد: دو سوم از ۲۷۴ حکم بودجه یا کامل اجرا نشده یا فاقد عملکرد بوده است. الان بند به بند و جز به جز گزارش پیش شماست خیلی از موارد تکراری است و سال‌ها فاقد عملکرد بوده است. چه اصراری به گنجاندن این موارد در بودجه دارید.

وی خاطر نشان کرد: انتشار اوراق به معنی فروش آینده بدون تضمین است و راحترین کار برای جبران کسری بودجه است. دولت بعدی هم بیاید و کسری‌های پشت سر هم انباشته شده را جبران کند. از سویی صندوق توسعه ملی با هدف ایجاد ثروت ملی برای آیندگان ایجاد شده و سهل‌الوصول‌ترین روش درآمد، برداشت از صندوق توسعه ملی است البته این بار با نظر رهبری این برداشت کمتر شده است.

رییس دیوان محاسبات کشور اظهار کرد: سخت‌گیرانه‌ترین انتخابتان برای درآمد برداشت از صندوق توسعه ملی باشد در واقع اوراق و برداشت از صندوق توسعه ملی را به عنوان انتخاب آخر برای ایجاد منابع درآمدی در نظر بگیرید.  

بذرپاش در پایان گفت که بخش‌هایی از گزارش تفریغ بودجه در مورد فروش نفت و برداشت از صندوق توسعه ملی محرمانه بوده که در صورت موافقت هیات رییسه در جلسه غیرعلنی به نمایندگان ارائه خواهد شد.