پایان داستان نامزدی ظریف ؛ نمی آیم
روزنامه اعتماد : محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه از همان روزهای پس از انتخابات ریاستجمهوری ۹۶ به عنوان گزینه بالقوه انتخابات ۱۴۰۰ شناخته میشد.
ناظران اعتدالگرا و حتی اصلاحطلب بر این باور بودند که پس از «برجام» به عنوان بزرگترین دستاورد دولت یازدهم و دوازدهم، هیچکس به اندازه او نمیتواند دستاوردهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی را گسترش دهد. اگرچه مساله دیپلماسی و روابط بینالمللی یکی از ابرچالشهای جمهوری اسلامی در ادوار مختلف بوده و هست، این گزاره یک اشکال اساسی داشت و آنهم این بود که نهتنها وزیر خارجه، بلکه دولت نیز در سیاست خارجی تصمیمساز نیست؛ بلکه مجری سیاستهای کلان ترسیم شده است. البته با وجود این اما چنین احتمالی وجود داشت که ظریف بتواند کاندیدای مناسبی برای ۴ سال پساروحانی و محافظ برجام و بسط دادن آن باشد. اما با نزدیکتر شدن به خردادماه ۱۴۰۰ که قرار است موعد برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری باشد، تکذیبهای پیدرپی محمدجواد ظریف نشان داد که او چندان تمایلی به حضور در انتخابات ندارد. دیروز هم خودش برای چندمینبار این موضوع را تکذیب و هم دیپلمات دیگری که با او جلساتی برگزار میکند شایبه انتخاباتی بودن این نشستها را رد کرد.
جلسات ۵ ساله غیرانتخاباتی
محمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت دیروز در مورد جلسات اخیر با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه که شایبه انتخاباتی بودن داشته است، توضیح داد. او در گفتوگو با خبرگزاری برنا که دیروز منتشر شد، توضیح داد: «ما 5 سال است که با دکتر ظریف و اعضای وزارت امور خارجه جلسات متعدد داریم اما موضوع هیچکدام از این جلسات انتخاباتی نیست و در رابطه با شورای راهبردی و مسائل روز سیاست خارجه صحبت میکنیم. برخی رسانهها این جلسات و تشدید آنها را ناشی از نزدیکی به انتخابات ۱۴۰۰ عنوان کردند اما بهجد میگویم که کذب است و این جلسات موضوع انتخاباتی ندارد.» صدر همچنین تاکید کرد: «در هیچ بحثی با آقای ظریف به موضوعی که با انتخابات ۱۴۰۰ مرتبط باشد، ورود نکردهایم.» جالب اینکه نام محمد صدر نیز میان گزینههای برخی طیفهای اصلاحطلب برای انتخابات ریاستجمهوری به چشم میخورد اما تاکنون کسی به صراحت از او نام نبرده است.
دوگانه تصمیم و تقدیر
همزمان با انتشار این مصاحبه، مصاحبه دیگری نیز از محمدجواد ظریف در روزنامه «همدلی» منتشر شد و او طی آن، برای چندمین بار تاکید کرد که قصد ندارد کاندیدا شود. ظریف گفت: «واقعا دیگر فکر من برای مقابله با این وضعیت کار نمیکند، مگر اینکه تهدید کنم در انتخابات شرکت میکنم! چراکه من هرچه گفتم شرکت نمیکنم، تاثیر منفی گذاشته است. معتقدم کاری که بلد هستم، حوزه سیاست خارجی است، در تمام زندگیام فقط همین کار را انجام دادم و لذا با صراحت گفتم که ترجیح و تصمیم من برای آینده چیست، اما ظاهرا هیچ تاثیری ندارد. لذا دوستان دایم خوششان میآید که بگویند من برای انتخابات میآیم، من باید چهکار کنم که آقایان این ماجرا را رها کنند؟!» ظریف همچنین گفته که ترجیح میدهد پس از پایان مسوولیتش در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران که سمت دانشیاری دارد، تدریس کند. در ادامه مصاحبه البته این جمله را نیز گفته که «ترجیحم برای آینده تدریس است، اما تسلیم تقدیرم»؛ بیان اینگونه جملات دوپهلو در روزهای آخر مسوولیت عمدتا از زبان مسوولان وقت جمهوری اسلامی شنیده میشود تا درصورتی که در سِمتی مشغول به کار شدند یا تصمیمشان در لحاظ آخر تغییر کرد، حرف و موضعشان، بهنوعی تغییر موضعِ ۱۸۰ درجهای جلوه نکند. با این حال ظریف در تمام مصاحبههای داخلی و خارجی چندماه اخیر به صراحت بر «نیامدن» تاکید کرده است.
دیدگاه تان را بنویسید