آنا/ روزنامه‌نگار و تحلیلگر آمریکایی تصریح کرده است که مردم ایران به دلیل خروج بی‌دلیل واشنگتن از توافق هسته‌ای و بی‌تفاوتی تروئیکای اروپایی لطمه‌های فراوان دیده‌اند و محق به درخواست غرامت از ناقضان برجام هستند.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

روبرت فانتینا، فعال آمریکایی ضد جنگ که هم‌اکنون ساکن کانادا است و از سال ۲۰۰۴ به بعد از تابعیت این کشور نیز برخوردار است در یک مصاحبه اختصاصی با خبرنگار آنا به بررسی تحولات پیرامون توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ بین ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) بعلاوه آلمان پرداخته است و به وضوح از موضع ایران در قبال خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام و نیز انفعال فرانسه، انگلیس و آلمان حمایت کرده است.

اصل برجام برای لغو تحریم‌ها علیه ایران بود که انجام هم نشد

فانتینا ادامه می‌دهد: برجام توافقی بود که در سراسر جهان مورد ستایش و حمایت قرار گرفت و تنها مخالفان این توافق حکام عربستان سعودی و اسرائیل بودند. این توافقنامه در اصل برای لغو تحریم‌های متفاوت (شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا) علیه ایران بود و در مقابل ایران را متعهد می‌کرد که محدودیت‌هایی را در برنامه هسته‌ای خود ذیل همین برجام اعمال کند.

وی می‌افزاید: لازم به ذکر است که سخنگویان رسمی دولت ایران همیشه اذعان داشته‌اند که برنامه هسته‌ای تهران با مقاصد صلح‌آمیز در جریان بوده است. بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل سال‌هاست که ادعا می‌کند که ایران در طی چند ماه می‌تواند موفق به ساخت بمب اتمی شود. مطمئناً اگر این ادعا درست بود و هدف ایران ساخت بمب بود این کشور مدت‌ها پیش بمب را ساخته بود. با همه این ادعاها بالاخره در سال ۲۰۱۵ توافق هسته‌ای رسماً به تأیید ایالات‌متحده و سازمان ملل رسید.

فانتینا در ادامه تصریح می‌کند: این دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا بود که در سال ۲۰۱۸ توافق هسته‌ای را نقض کرد. باید متذکر شوم که بازرسان سازمان ملل پس از انعقاد توافق هسته‌ای مرتباً به‌صورت برنامه‌ریزی‌شده از فعالیت‌های هسته‌ای و تأسیسات ایران بازدید کرده‌اند و این فعالیت‌ها را در چهارچوب برجام مطابق با مفاد برجام دانسته‌اند. بخشی از توافق هسته‌ای کنگره آمریکا را هم ملزم می‌کرد تا به‌صورت دوره‌ای تبعیت تهران از برجام را تصدیق کند و به اطلاع رئیس‌جمهور برساند. این امر هر سه ماه یک‌بار انجام می‌شد ولی آمریکا تصمیم گرفت که این توافقنامه را نقض کند، تحریم‌های جدید اعمال کند و حتی متحدان قدیمی خود را تهدید به تحریم کند اگر آن‌ها به پایبندی به این توافقنامه ادامه دهند.

فانتینا سپس به اقدام صحیح ایران اشاره می‌کند و می‌گوید که بعد از نقض برجام توسط آمریکا دولت ایران تا یک سال کامل به تعهدات خود ذیل برجام پایبند بود. اما پس از یک سال وقتی امضاکنندگان اروپایی برجام نه توانستند نه اراده آن را داشتند که چگونه با تهدیدات آمریکا مقابله کنند ایران شروع به افزایش فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای خود کرد و این امر درست بر اساس مفاد برجام بود و به ایران در صورت اینکه طرف‌های برجام این توافق را نقض می‌کردند اجازه کاهش تعهدات برجامی را می‌داد.

وی ادامه می‌دهد که از همان ابتدای کاهش تعهدات برجامی ایران اعلام کرده بود که اگر تحریم‌های آمریکا لغو شوند به تعهدات خود بازخواهد گشت و در همین راستا مجلس ایران در لایحه‌ای این موضوع را به قانون تبدیل کرد.

فرانسه، انگلیس و آلمان در مقابل تهدیدات آمریکا زانو زدند

فانتینا در ادامه اظهار می‌دارد که حال که روند تحولات از ۲۰۱۵ به بعد را بررسی کردیم به‌جایی می‌رسیم که باید چند نکته کلیدی را یادآور شوم. اول اینکه این آمریکا نه که ایران بود که توافق را نقض کرد. حتی با افزایش درصد و میزان غنی‌سازی اورانیوم، ایران هنوز هم در مطابقت با برجام عمل کرده است زیرا بندهای برجام ایران را مجاز به انجام چنین اقداماتی دانسته‌اند البته اگر طرف‌های دیگر برجام این توافق را نقض کنند که این کار را کرده‌اند. ثانیاً مردم ایران از تحریم‌های غیرقانونی آمریکا بسیار متضرر شده‌اند و ایران این حق را دارد که به‌عنوان یک شرط برای بازگشت آمریکا به برجام درخواست غرامت کند تا بخشی از خسارات اقتصادی که متحمل شده است را جبران کند. ثالثاً انگلیس، فرانسه و آلمان در مقابل تهدیدات آمریکا سر خم کردند و به همین دلیل است که این سه کشور اروپایی هم در رنج‌های مردم ایران براثر تحریم‌ها شریک هستند.

این فعال مخالف جنگ ادامه می‌دهد که جو بایدن که از بیستم ژانویه رئیس‌جمهور آمریکا شده است در دوره‌ای که در کمپین انتخاباتی بود گفت که کشورش را به توافق هسته‌ای ایران باز خواهد گرداند. و الان زمان آن فرا رسیده است. ترامپ برجام را بدترین توافق دانست و تحریم‌های ظالمانه وی نیز به‌منظور این بود که ایران را مجبور کند که در برجام بازنگری صورت گیرد که البته در این برنامه آمریکا شکستی ملامت‌آمیز برایش بود.

وی تصریح کرد که اگر بایدن بخواهد از مفادی از برجام برای بازگشت به این توافق استفاده کند بهترین اقدام اثبات خوش‌نیتی و پایبندی به شروط توافقی است که این کشور در سال ۲۰۱۵ امضا کرد.

فانتینا با ابراز بی‌اعتمادی به ساختار سیاسی آمریکا در قبال انجام تعهداتش ادامه داد که جامعه بین‌الملل باید از اقدامات ترامپ درس بگیرد که این کشور قابل‌اعتماد نیست. دولت ایران می‌داند که هر توافق جدیدی که بخواهد در زمان ریاست جمهوری بایدن به امضا برسد توسط یک رئیس‌جمهور جدید قابل نقص خواهد بود و هیچ ثبات و استحکامی در کار نخواهد بود بنابراین هیچ دلیلی نیست که ایران بار دیگر به آمریکا اعتماد کند.