سخنگوی وزارت امور خارجه درباره فایل صوتی منتشر شده از ظریف گفت: آن‌چه منتشر شده به هیچ وجه از ابتدا یک مصاحبه نبود و قرار هم نبود مصاحبه باشد و یک گفت‌وگوی رسانه‌ای نبود و توافق دوجانبه برای حفظ محرمانگی بود. خطیب‌زاده: آن چه از ظریف منتشر شده یک مصاحبه و گفت‌وگوی رسانه‌ای نبود سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری که صبح امروز(دوشنبه) برگزار شد، در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت دو شهروند بازداشت شده در ترکیه گفت: موضوع برای ما روشن نیست و وزارت خارجه با جدیت پیگیر موضوع است.

خطیب‌زاده: آن چه از ظریف منتشر شده یک مصاحبه و گفت‌وگوی رسانه‌ای نبود
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

خطیب‌زاده گفت: حقوق شهروندان ایرانی برای وزارت خارجه بسیار مهم است و ما از همان اول که با خبر شدیم با جدیت پیگیری کردیم. در ترکیه نیز در سطح سفارت پیگیری ها انجام شد. کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در ترکیه و همچنین مرزبانی پیگیر این مسئله هستند. این مسئله برای روابط بین ایران و ترکیه مطلوب نیست لذا با توجه به حسن همجواری به دنبال مساعدت ترکیه هستیم. موضوع برای ما روشن نیست و وزارت امور خارجه پیگیر موضوع است.

وزارت خارجه در انجام مصاحبه و حفظ آن نقشی نداشته است

وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص منبع انتشار فایل صوتی منتشر شده از وزیر خارجه و هدف از انتشار آن نیز گفت: عرض کنم آنچه که منتشر شده است از ابتدا یک مصاحبه نبوده بلکه یک گفتگو در چارچوب گفتگوهای معمول و محرمانه در داخل دولت بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین افزود: این گفتگوها برای انتقال تجارب و سوابق به دولت‌های بعد است. همه می‌دانند که این گفتگوها محرمانه است و وزارت خارجه هیچ نقشی در انجام مصاحبه، انتخاب تیم مصاحبه گیرنده و نگهداری از آن نقشی نداشته است. اینکه چه کسانی با چه هدفی این فایل را منتشر کردند را مطلع نیستیم.

به صورت کلی به سخنان ظریف نگاه شود

خطیب‌زاده همچنین گفت: به عنوان نکته اول باید به صورت کلی و نه گزینشی به آنچه که آقای ظریف اشاره کرد نگاه شود. ما از دو شب قبل متوجه شدیم که این فایل در حال انتشار است اما شب گذشته انتشار آن در شبکه‌های خارجی به اوج خود رسید.

وی همچنین ادامه داد: نکته دوم اینکه آقای ظریف همواره مواضع خود را به صورت شفاف و صریح در پشت درب‌های بسته اعلام کردند اما آنچه که اعمال می‌شود حول قوه عاقله نظام است. همه از نقش برجسته سردار سلیمانی خبر دارند. از نقش خرد و تدبیر ایشان هم مطلع هستند. بر خلاف آنچه که گفته می‌شود، مسئولین جمهوری اسلامی ایران در فضای کارشناسی بسیار شفاف و صریح هستند اما تاکید می‌کنم آنچه که انجام می‌شود تصمیمات اجماعی است و هیچکس از خطا در تحلیل و بینش مبرا نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص ادعای هجمه علیه دستگاه دیپلماسی نیز گفت: متاسفانه شاهد بروز یک موج علیه دستگاه دیپلماسی کشور هستیم. سیاست خارجی در راستای اهداف انتخاباتی برخی از جریان‌ها در حال سوء استفاده شدن است اگرچه در مأموریت‌های ما اخلالی به وجود نخواهد آمد.

خطیب‌زاده همچنین افزود: دستگاه وزارت امور خارجه یک دستگاه حاکمیتی است. البته همراهی و اجماع در سیاست خارجی قدرت بخش است و قدرت را زیاد می‌کند و ما برای حفاظت و تامین مافع عالی مردم، همه را دعوت به همراهی می‌کنیم.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص اهداف سفر وزیر خارجه به قطر و عراق و همچنین احتمال ارتباط این موضوع با برخی از گمانه‌زنی‌ها در خصوص مذاکرات بین ایران و عربستان، گفت: سفر آقای ظریف به قطر و عراق در راستای دیپلماسی رمضان انجام خواهد شد. کشورهای دیگری نیز در دستور کار است.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین افزود: موضوعات جهان اسلام، موضوعات دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای در اولویت است و این سفرها هیچ ارتباطی با طرف‌های ثالث نخواهد داشت.

طرح گام به گام و تدریجی را نمی‌پذیریم

خطیب‌زاده در پاسخ به سوالی که بر اساس ادعای روزنامه وال استریت ژورنال مبنی بر آمادگی دولت بایدن در کاهش تحریم‌ها در حوزه مالی و نفتی مطرح شده بود نیز گفت: در خصوص موضوع ما برای رفع تحریم‌ها، هیچ تغییری ایجاد نشده است و همه تحریم‌های اعمال شده، باز اعمال شده و برچسب داده شده باید یکجا برداشته شوند و سپس همه آنها مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد.

وی همچنین افزود: ما طرح گام به گام و تدریجی را نمی‌پذیریم و در دستور کار هم نیست. اساسا از این فاز رد شدیم. آمریکا باید به همه تعهدات خود در برجام یکجا عمل کند و هرچه کمتر از این باشد، مانع بازگشت آمریکا به برجام خواهد شد. ایران نیز آماده است بعد از راستی‌آزمایی، به همه تعهدات خود ذیل برجام عمل کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ سوالی در خصوص اظهارات نماینده عربستان در سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: در خصوص اظهارات سعودی لازم است در سطح خودش پاسخ داده شود.

خطیب‌زاده همچنین افزود: مسیر تامین امنیت و منافع در منطقه از طریق گفتگوهای درون‌زا صورت می‌پذیرد. هر چقدر زودتر این فضا برای تعاملات فیمابین شکل بگیرد، برای آینده روابط دو کشور و ملل منطقه و ثبات بر پهنه نیلگون خلیج فارس که ما در آستانه روز خلیج فارس نیز هستیم، مفیدتر خواهد بود.