ربیعی: از پل آمریکای نامرد رد نمیشویم
دولت امریکا در جایگاهی نیست که صلاحیت اظهارنظر درباره فرایند انتخابات در ایران و یا کشور دیگری را داشته باشد. برخلاف نمایشهای پر زرق و برق دموکراسی در امریکا، امروز هیچ ملتی نیست که نداند فرایندهای دموکراتیک در امریکا تا چه اندازه معیوب و متعصبانه هستند
به گزارش ایرنا، علی ربیعی سخنگوی دولت روز گذشته در نشست خبری که به صورتآنلاین برگزار شد، با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ خرداد گفت: پیروزی آقای رئیسی را تبریک میگوییم و امیدواریم دولت سیزدهم بتواند به همه اهداف تعیین شده در جهت اهداف آرمانهای ملی و ایجاد شرایطی برای رشد و توسعه کشور و زندگی بهتر برای مردم دست پیدا کند.
ربیعی با بیان اینکه در انتخابات بار دیگر میراث گرانقدر اسلامی جمهوریت با انتخاباتی دیگر تداوم یافت، اظهار کرد: خوشبختانه از یک سنت نیکو و نهادینه شده در جهت انتقال قدرت برخوردار هستیم و این موقعیتی است که در جهان و منطقه پرآشوب ما باید آن را پاس بداریم و بر این سرمایه بیفزاییم. وی اضافه کرد: یکی از آسیبها در برخی ادوار گذشته، فقدان تداوم میراث دولتهای گذشته بود. هر دولتی قطعاً دارای آثار مثبت و منفی در کارنامه خود هست، اما در کنار آن تجارب گرانقدری دارد که دولت دوازدهم این تجارب را به دولت جناب آقای رئیسی انتقال خواهد داد. این موضوع در دو جلسه هیئت دولت و جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت به بحث گذاشته شد و دولت در برنامهای منظم انتقال این تجربه را خواهد داد. دستیار ارتباطات اجتماعی رئیسجمهوری تصریح کرد: هر دولت حلقه زنجیره یک نظام سیاسی است و ما نیازمند یک نظام سیاسی هستیم که دست به دست هم مشعل رشد جامعه را تضمین کند و این زنجیره را از گسستن مصون نگه دارد.
ربیعی اجماع نخبگان را یک اصل برای عبور از شرایط سخت عنوان کرد و گفت: اگر دولت دوازدهم دیوار تحریمها را در نقطه پایانی فرو ریختن دیوار قرار داده است، اما آثار تحریم بر ایران سالها باقی است و عبور از این شرایط سخت و غلبه بر آثار ساختاری و اجتماعی و مقابله با مشکلات توأمان تحریم و کرونا نیازمند کمک و در کنار هم قرار گرفتن همه قوا و نهادها است و این یک ضرورت اجتنابناپذیر است.
سخنگوی دولت ادامه داد: قرار گرفتن همه جناحهای سیاسی و اجتماعی و حتی نهادهای رسانهای برای مقابله با موانع، لازمه موفقیت دولت در پشت سر گذاشتن مشکلات متعدد ناشی از تحریمهای ظالمانه و کرونا ضروری است و انتظار میرود جریانهای سیاسی که در این انتخابات حامی کاندیدای پیروز نبودهاند با دوراندیشی در کنار دولت قرار بگیرند.
نه بزرگ به مبلغان تحریم
وی با بیان اینکه رئیسجمهور منتخب به زودی رئیسجمهور همه ایرانیان با همه سلایق و گرایشهای سیاسی و اجتماعی خواهد بود، گفت: این انتخابات از جنبه سلبی هم حائز اهمیت بود، نفس برگزاری انتخابات و مشارکت مردم یک نه بزرگ به تحریمگران و مبلغان تحریم انتخابات بود که در امتداد طراحان تحریم اقتصادی قرار داشتند.
ربیعی یادآورشد: در این انتخابات به همه کسانی که زیر پرچم فشار حداکثری بودهاند نه گفته شد. اینها این بار با نقاب دیگر به میدان آمده بودند و این بار هم ناکام ماندند.
سخنگوی دولت در بخش دیگری از نشست در واکنش به اظهارنظر وزارت خارجه امریکا مبنی بر اینکه ایرانیها نتوانستند در فرایند عادلانه و آزادانه انتخاب کنند، گفت: این اظهارات برای ما تازگی ندارد و عجیب و غریب نیست. این اظهارات را سالهاست میشنویم از منظر سیاسی این اظهار نظر را مصداق دخالت در امور داخلی ایران و مغایر قوانین بینالمللی میدانیم و آن را محکوم میکنیم.
سخنگوی دولت تصریح کرد: دولت امریکا در جایگاهی نیست که صلاحیت اظهارنظر درباره فرایند انتخابات در ایران و یا کشور دیگری را داشته باشد. برخلاف نمایشهای پر زرق و برق دموکراسی در امریکا، امروز هیچ ملتی نیست که نداند فرایندهای دموکراتیک در امریکا تا چه اندازه معیوب و متعصبانه هستند. دولت امریکا از دخالتهای متکبرانه در امور داخلی سایر کشورها و قضاوت درباره سازوکارهای دموکراتیک دیگران دست بردارد و به اصلاح امور داخلی خودشان بپردازد.
ربیعی گفت: هر وقت کشورهای قدرتمند به ویژه امریکا در امور ایران اظهارنظر کردند مردم ایران هیچ حسن نیت و خیرخواهی در این اظهارات سراغ ندارند. همه جناحهای کشور حتی با تفکر مخالف نظام هم به این ادراک رسیدند که امریکا هیچ خیرخواهی در این اظهارات ندارد. آنچه برای آنها مهم است منافع ملی و تأمین منافع آنان در منطقه و به ویژه ایران است و این ادراک در عموم جامعه ایران وجود دارد. ربیعی در ادامه برای پاسخ به مواضع مداخلهجویانه امریکاییها از یک ضربالمثل ترکی وام گرفت و گفت: «از پلی که نامرد ساخته رد نشو بگذار رودخانه تو را ببرد.»
تصمیمگیری درباره برجام ارتباطی به نتایج انتخابات ندارد
سخنگوی دولت در پاسخ به این سؤال که آیا برنامه دولت آقای روحانی این است که نهاییسازی برجام را به دولت بعد بسپارد یا در روزهای باقی مانده به فرجام برساند، گفت: این هم از موضوعاتی بود که در مذاکره دو رئیسجمهور فعلی و منتخب بحث و بررسی شد. این تصمیم درحقیقت تصمیمی نیست که این دولت یا دولت بعد بگیرد به متغیرهای دیگری مانند قبول کردن دیدگاههای ایران از سوی امریکا بستگی دارد.
وی افزود: از آغاز رقابتهای انتخاباتی تکرار کردهایم که مذاکرات احیای برجام ارتباطی به سیاست داخلی و نتایج انتخابات ندارد و بر اساس سیاستهای کلان کشور و پیرو خطوط تعیین شده از سوی رهبر معظم انقلاب و نهادهای بالادستی، دولت خود را مکلف دانسته که این مذاکرات را بر مبنای تأمین حداکثری منافع ملی دنبال کند. اگر امریکا به تعهداتش برگردد، مذاکرهکنندگان شرایط را برای تصمیمگیری به نهادهای بالادستی گزارش خواهند داد و منتظر دولت بعد نخواهند شد.
دستیار ارتباطات اجتماعی رئیسجمهوری تصریح کرد: در حال حاضر تقریباً درباره همه اختلافات مهم طرفین، تفاهم کلی صورت گرفته و اسناد مربوطه آماده شده است. اکنون به یک متن روشن و فاقد ابهام در همه کارگروهها رسیدهایم. آنچه باقی مانده بیش از آنکه به مذاکره نیاز داشته باشد، نیازمند تصمیم سیاسی همه طرفها است و اگر تصمیمات سیاسی اخذ شود میتوان امیدوار بود و هیچ بعید نیست که وارد دور پایانی گفتگوها شویم.
ربیعی گفت: همانطور که آقای عراقچی اشاره کرده، هفته آینده ممکن است آخرین دور مذاکرات در وین باشد که البته این مسئله بستگی به تصمیم طرفهای مقابل و اراده آنها برای به نتیجه رسیدن گفتگوها دارد؛ بنابراین در جریان طبیعی امور، در صورتیکه دیگر طرفها آماده باشند، دولت مانعی برای اتمام مذاکرات ندارد، اما اگر به هر دلیلی توافق نهایی تا مهلت قانونی دولت دوازدهم اتفاق نیفتد، مسئولیت مذاکرات و تصمیم درباره جزئیات آن بر عهده دولت سیزدهم خواهد بود.
نظام سیاسی ما صندوق محور است
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره سهم ۵/۱۴ درصدی آرای باطله در انتخابات ریاست جمهوری و تفاوت آن با آرای دولت دوازدهم گفت: این سؤال در حقیقت دو واحد درسی یک ترم است. شاید پاسخ جامعی نتوانم ارائه کنم. رفتارشناسی رأی دهندگان بدون تردید امری تک علتی نبوده و تابعی از متغیرهایی از قبیل تغییرات جمعیتی، تحولات ارزشی، احساس موفقیت یا عدم موفقیت در رأی دهی، میزان نیل به هدف رأی دهندگان، امکان حضور در پای صندوق رأی، یافتن گرایشی نزدیک به ارزشهای خود و نیز تابعی از سایر مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که لازم است بررسی و تحقیق شود.
وی افزود: من نه به عنوان سخنگوی دولت بلکه به عنوان یک جامعهشناس و کنشگر اجتماعی معتقدم باید آرای باطله مورد بررسی قرار گیرد و نگاه علمی داشته باشیم و چاره اندیشی کنیم. جمهوریت عنصر بیبدیل ثبات کشور است مشارکت مردم عنصر حیات بخش و تداومدهنده پرنشاط و با ثبات ما است. صندوق ما مثل بعضی کشورها که به صورت نمایشی است نیست. حتی در بعضی کشورها صندوق وجود ندارد. البته تأکید میکنم همین مشارکت قابل قبول بوده و قابل مقایسه با بسیاری از کشورها هم نیست؛ بنابراین هر گونه تحلیلی در یک برنامه سخنگویی نمیتواند حاوی تبیینی جامعه شناختی عمیق و درستی باشد.
ربیعی ادامه داد: حدود ۵۰ درصد عدم مشارکت و رأی باطله را نباید نادیده گرفت قطعا نیاز به بررسی و مطالعه بیشتر است. همانطور که آقای رئیسی هم گفتند اعتماد عمومی بحث مهمی است. کاهش اعتماد عمومی نیاز به یک تحلیل جامعه شناختی دارد. نظام سیاسی ما صندوق محور بوده و بنیاد آن براساس آرا است. امروز هم خوشحالم همین اندازه هم که حضور پیدا شد جای امیدواری است که نشاندهنده نوعی چشمداشت به صندوق است.
دیدگاه تان را بنویسید