جوان آنلاین: در شرایطی که امریکایی‌ها مدعی هستند به رسمیت شناختن طالبان زمانبر خواهد بود، دیدار مخفیانه رئیس سیا با معاون سیاسی رهبری طالبان در کابل نشان می‌دهد گفتگو‌های سیاسی بین کاخ سفید و این گروه درباره آینده افغانستان از هم اکنون در دستور کار قرار گرفته است. گروه ۷ هم که قرار بود بر سر تحریم طالبان تصمیم‌گیری کند هرچند گفته این گروه را به رسمیت نمی‌شناسد، ولی با موکول کردن آن به تصمیم شورای امنیت، راه را برای مراوده با طالبان باز گذاشته است. پس از گذشت ۱۰ روز از تسلط طالبان بر افغانستان، امریکایی‌ها تلاش‌های پنهانی خود را برای همکاری با این گروه آغاز کرده‌اند. روزنامه واشنگتن پست روز سه شنبه در گزارشی نوشت که ویلیام برنز، رئیس سازمان مرکزی اطلاعات امریکا (سیا) دیداری مخفیانه با ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی رهبری طالبان و بالا‌ترین مقام این گروه در پایتخت افغانستان داشته است. واشنگتن‌پست نوشت که سازمان سیا درباره این خبر اظهارنظر نکرده، اما مقام‌هایی که از این دیدار خبر داشته‌اند و نام آن‌ها برده نشده، آن را تأیید کرده‌اند. ملا غنی برادر که بر اساس این گزارش با رئیس سیا دیدار کرده، ۱۱ سال پیش از سوی سازمان سیا و با همکاری اطلاعاتی پاکستان دستگیر شد و هشت سال زندانی بود. گزارش این دیدار در حالی منتشر می‌شود که تلاش‌های بی‌وقفه دیپلماتیک و نظامی برای خروج شهروندان کشور‌های غربی از فرودگاه کابل ادامه دارد و امریکایی‌ها وانمود می‌کنند که گفتگو با طالبان صرفاً بر همین مسئله متمرکز است. ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا در نشستی خبری اظهار داشت طالبان موافقت کرده و متعهد شده است اجازه عبور و مرور ایمن را بدهد.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، پرایس تأکید کرد: «ما به هیچ وجه به طالبان اعتماد نداریم. برای پیگیری منافع خود و منافع ملت افغانستان با طالبان در ارتباط هستیم.» سخنگوی وزارت خارجه امریکا با بیان اینکه این روابط رسمی نیست، اظهار داشت: «همه تلاش ما برای تسهیل عبور ایمن است.» وی در عین حال گفت: «طالبان می‌داند که هرگونه تلاش برای جلوگیری از خروج شهروندان امریکایی با واکنش بسیار سریع و جدی مواجه خواهد شد.» به گزارش اسپوتنیک، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم گفت: «ایالات متحده هر روز با طالبان از طریق کانال‌های سیاسی و امنیتی خودش گفتگو می‌کند تا اطمینان حاصل کند دسترسی به فرودگاه کابل برای شهروندان امریکایی و افغان وجود دارد.»

دیدار‌های محرمانه مقامات واشنگتن با طالبان درحالی است که دولت امریکا گفته است که برای شناسایی طالبان به زمان نیاز دارد و منتظر می‌مانند تا ببینند این گروه به وعده‌های خود برای تحقق صلح و ثبات در افغانستان عمل می‌کند یا نه. امریکا اوایل سال گذشته میلادی مذاکراتی با هیئت طالبان در قطر انجام داد که در نهایت به توافق صلح بین دو طرف منجر شد و خروج نیرو‌های امریکایی از افغانستان هم با استناد به این توافق انجام شد.

دیروز نیز گروه ۷ نشستی را با موضوع بررسی تحولات افغانستان برگزار کرد که موضوع به رسمیت شناختن طالبان یکی از دستور کار‌های این نشست بود که در نهایت با آن مخالفت شد. به گزارش سایت العین الاخباریه، «رهبران گروه ۷ (امریکا، انگلیس، ایتالیا، فرانسه، آلمان، کانادا و ژاپن) اعلام کردند که با به رسمیت شناختن یکجانبه طالبان در افغانستان قبل از موافقت شورای امنیت مخالف هستند.» کشور‌های غربی با وجود انتقاد‌های ظاهری از سیاست‌های طالبان در گذشته، نسبت به تسلط این گروه بر خاک افغانستان با دید مثبت‌تری نسبت به قبل می‌نگرند و مقامات اروپایی و امریکایی گفته‌اند که طالبان در مدت کوتاه تصرف افغانستان، به وعده‌های خود عمل کرده است و برای برقراری صلح در این کشور با طالبان همکاری خواهند کرد. تلاش گروه ۷ برای به رسمیت شناختن طالبان درحالی است که پیش‌تر برخی منابع اعلام کرده بودند که گروه ۷ در نشست خود قرار است تحریم طالبان را بررسی کند؛ اقدامی که با واکنش چین روبه‌رو شده است. وانگ ون‌بین، سخنگوی وزارت خارجه چین روز سه شنبه با بی‌فایده توصیف کردن تحریم‌ها علیه طالبان، گفت: «تحریم‌های غیرضروری علیه طالبان، مشکل افغانستان را حل نمی‌کند». به نوشته وبگاه چاینا‌دیلی، وانگ طی نشست خبری روزانه توضیح داد: «جامعه بین‌المللی باید تلاش کند وضعیت افغانستان را به جهت مثبتی هدایت کند». وی همچنین اظهار داشت که امریکا و انگلیس به‌جای بررسی تحریم طالبان، باید به‌خاطر نقض حقوق بشر که در زمان اشغال افغانستان انجام داده‌اند، جواب پس دهند. اخیراً دولت چین پیام داده بود که با تسلط طالبان بر افغانستان این گروه را به رسمیت خواهد شناخت.

تعامل با سایر جهان

هرچند طالبان دولتی تشکیل نداده و از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است، اما آمادگی خود را برای تعامل با سایر کشور‌های جهان اعلام کرده است. سهیل شاهین، از سخنگویان طالبان افغانستان در مصاحبه شبکه پرس تی‌وی، از مواضع طالبان درخصوص برخی موضوعات مهم مرتبط با استقرار این گروه به عنوان گروه حاکم بر افغانستان سخن گفت. شاهین درباره اشغال افغانستان توسط امریکا گفت: «ما ۲۰ سال با امریکا و متحدانش مبارزه کردیم. کشور ما تحت اشغال بود و هنوز هم هست، زیرا نیرو‌های امریکایی به طور کامل از کشور خارج نشده‌اند. ما می‌خواهیم این دوره را به پایان ببریم و فصل جدیدی را آغاز کنیم که در آن شاهد صلح، بازسازی کشور و همزیستی مسالمت آمیز بین مردم کشور و همچنین روابط با دیگر کشور‌ها باشیم. فکر می‌کنم در این دوره جدید، امریکا مسئولیت اخلاقی دارد که در بازسازی افغانستان مشارکت کند چرا که امریکایی‌ها در تخریب این کشور و کشتار مردم آن نقش داشتند». از سوی دیگر، عبدالقهار بلخی، سخنگوی انگلیسی زبان طالبان و عضو کمیسیون فرهنگی این گروه در گفت‌وگویی با خبرگزاری یونهاپ کره‌جنوبی گفت: افغانستان منابع معدنی بکری دارد. کره‌جنوبی به عنوان سازنده پیشروی جهانی در حوزه الکترونیک می‌تواند با ما در صنعت معدن همکاری کند. ما می‌توانیم به عنوان کریدور اقتصادی، کره‌جنوبی و کشور‌های آسیای مرکزی را به یکدیگر متصل کنیم». طالبان بار‌ها گفته که قصد دارد برای پیشرفت کشور با همه کشور‌های جهان تعامل داشته باشد و نمی‌خواهد مثل گذشته در انزوا زندگی کند. همچنین تلاش‌ها برای تشکیل دولت در افغانستان در جریان است. به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، ملا عبدالرحمن منصور که از سوی طالبان به عنوان سرپرست ولایت کابل معرفی شده است، در روز‌های گذشته با حامد کرزی، رئیس‌جمهور سابق افغانستان و عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی این کشور مذاکره کرده است. طالبان دیروز اعلام کرد که به زودی دولت آینده تشکیل می‌شود و به طور رسمی اعلام خواهد شد. طالبان بار‌ها اعلام کرده که می‌خواهد امارت اسلامی خود را دوباره احیا کند.