لامبدا به مرزهای ایران رسید
عضو کمیسیون بهداشت مجلس در گفتگو با آفتاب یزد: مشکل ما این است که اغلب کشورهای همسایه ایران از جمله عراق، ترکیه و کشورهای حوزه خلیج فارس به صورت کامل واکسینه شده اند. در صورت واکسینه شدن متاسفانه شخص میتواند حامل باشد ولی خود به بیماری دچار نشود
آفتاب یزد _ یگانه شوق الشعرا: جهشهای موجود در پروتئین سنبله نوع لامبدا عفونت را افزایش میدهد و فرار ایمنی از خنثیسازی آنتی بادیها اتفاق میافتد.چندی پیش در پی اعلام شیوع ویروس لامبدا در مناطق آمریکایی جنوبی آفتاب یزد درباره این ویروس هشدار داد. زیرا با توجه به شرایط کشور در پیکهای مختلف کرونا و ویروسهای جهش یافته قبلی این ویروس خطر جدیای برای کشور محسوب میشود.
در این زمینه کارشناسهای مختلف هشدار دادند که باید از ورود این ویروس به کشور جلوگیری شود و آفتاب یزد هشدار داد تا مسئولین بار دیگر غافلگیر نشود زیرا ویروس لامبدا در کمین بود. روزگذشته دکتر علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از شیوع این ویروس در همسایگی ایران در کشورهایی مانند ترکیه، قطر و هندوستان خبر داد و این بار ترس از ورود این ویروس به کشور شدت بیشتری پیدا میکند. زیرا هنوز میزان فوتیهای روزانه طبق آمار رسمی حدود 700 نفر است و واکسیناسیون هم به صورت گسترده انجام نشده است. پس ورود هر ویروس با هر جهش جدیدی میتواند هولناک و مرگ آفرین باشد. حال سوال این است در این فاصله زمانی مسئولین درباره عدم ورود ویروس لامبدا به کشور چه اقداماتی را انجام داده اند؟زیرا آفتاب یزد به تفصیل در زمینه این ویروس هشدارهای خود را مطرح کرد و ضمن ارائه مطالبی موثق درباره این ویروس از خطرناک بودن آن خبر داد.از زمان نگارش مطلب حاوی هشدار درباره ویروس لامبدا مسئولین در این زمینه سکوت کردهاند و هیچ تدبیر و اقدامی را در این زمینه ارائه نداده اند. اما سکوت قرار نیست مانع راه ورود لامبدا به کشور شود و لامبدا در همسایگی ایران کشور را هدف قرار داده است و دیری نیست که لامبدا در ایران شیوع گسترده پیدا. باردیگر آفتاب یزد این سوال را مطرح میکند که مسئولین مربوطه در زمینه جلوگیری از ورود لامبدا به کشور چه کارهایی انجام داده اند؟
لامبدا در همسایگی ایران
یک ویروس شناس با اشاره به ویژگیهای واریانت لامبدا گفت: این واریانت در کشورهایی اعم از هندوستان، ترکیه و قطر وجود دارد و ممکن است در جاهای دیگری هم که با آنها ارتباطات داریم، باشد و احتمال ورود آن به ایران وجود دارد.دکتر علیرضا ناجی - رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با ایسنا، درباره جهش لامبدا، گفت: واریانت لامبدا، واریانتی است که اولین بار در آگوست سال ۲۰۲۰ در پرو شناسایی شد و از آن زمان تاکنون بیش از ۴۰ کشور این واریانت را شناسایی کردند و مطمئنا هم به نظر میرسد که بیش از اینها باشد. زیرا تنها تعدادی از کشورها پایش ژنتیکی انجام میدهند و ممکن است لامبدا در تعداد بیشتری از کشورها وارد شده باشد. به هر حال در پرو با آمدن لامبدا، تعداد مرگ و میر بسیار بالا بود و در آن زمان بیش از ۷۰ درصد از موارد ابتلا مربوط به لامبدا بود که مرگومیر بالایی را هم تجربه
کرد. البته این میزان مرگومیر فقط به دلیل جهش لامبدا نبود، به هر حال پرو کشوری است که ساختارهای بهداشتی ضعیف و آیسی یوی پایینی دارد و تعداد تستهایشان هم بسیار پایین است و تراکم جمعیت دارد، به همین دلایل مرگومیر در آن بالاتر بود.وی افزود: واریانت لامبدا به این صورت است که هفت موتاسیون به صورت نقطهای در ناحیه اسپایک ویروس ایجاد شده که چند موتاسیون آن هم باعث اتصال بهتر ویروس شده و در نتیجه تکثیر بالاتر میشوند و در عین حال نسبت به سیستم ایمنی گریز بالایی را دارد. گزارشات هم نشان داده میتواند در کودکان بیماری بیشتر و شدیدتری ایجاد کند. البته این تصویر نهایی نیست. زیرا ما باید در این زمینه در کشورهایی که لامبدا را گزارش کردند، تصویرسازی مناسب حاصل از اطلاعات بالینی آزمایشگاهی انجام دهیم تا ببینیم که بیماری شدیدتری میدهد یا خیر.
لامبدا واکسن گریز
ناجی درباره گریز واریانت لامبدا از واکسن گفت: مطالعاتی که در این زمینه انجام شده، نشان داده که کاهش کفایت واکسن را در این واریانت میبینیم. به عنوان مثال درباره مدرنا و فایزر کار شده و دیدهاند که دو تا سه برابر کاهش اثربخشی این واکسنها را در برابر لامبدا داریم. به هر صورت میتوان گفت که با واریانتی مواجهیم که هم احتمال انتقال بالاتری دارد و هم شکست واکسن و گریز از سیستم ایمنی در آن بیشتر است.وی درباره ورود احتمالی لامبدا به ایران نیز گفت: به هر حال جلو واریانت را با توجه به شرایطی که ما داریم، نمیتوان گرفت. از آنجایی که این واریانت در کشورهایی اعم از هندوستان، ترکیه و قطر وجود دارد و ممکن است در جاهای دیگری هم که ارتباطات با آنها داریم، باشد و احتمال ورود آن به ایران وجود دارد، اما اینکه پیک ششمی را با لامبدا داشته باشیم، نمیدانم بر چه اساسی پیشبینی کردهاند.ناجی تاکید کرد: ما هنوز درباره خصوصیات لامبدا و اینکه خطرناکتر از دلتا باشد یا خیر، اطلاعات دقیقی نداریم. گزارشاتی هم که طی مدتهای اخیر منتشر شده، نشاندهنده این است که دلتا همچنان پیشتاز است و بیش از لامبدا اثرگذاری دارد. در هر صورت باید صبر کنیم تا اطلاعات بیشتری از لامبدا به دست آید و ببینیم که ویروس در هر منطقه جغرافیایی چه رفتاری از خود نشان میدهد. نباید زود از آن بترسیم یا اینکه آن را دست کم بگیریم، بلکه باید صبر کنیم تا اطلاعات لازم از آن به دست آید و بتوانیم دقیق صحبت کنیم. البته به طور کلی میتوان گفت که با توجه به تغییرات ژنتیکی که داشته، واریانت بسیار جدی و هشداردهنده است و باید مراقبت آن بود.وی درباره خطر بیشتر لامبدا برای گروه سنی ۱۰ تا ۲۰ سال، گفت: این مشاهداتی است که دیده شده است، اما تصویرسازی مناسب و اینکه واقعا به این نتیجه برسیم، نیازمند مطالعه بیشتر و ادغام اطلاعات بالینی و اطلاعات آزمایشگاهی دارد تا بتوانیم به نتیجه قطعی برسیم. گزارشهای اولیه بر این بوده که در گروه سنی پایینتر تاثیر بیشتری دارد و مرگ و میر بالاتری دارد.
چگونه از ورود لامبدا به کشور جلوگیری کنیم؟
ناجی درباره راهکارهای پیشگیری از ورود لامبدا به کشور گفت: درباره کووید یک قانون کلی وجود دارد. ما در پیک سوم و چهارم نتوانستیم از ورود واریانتها هم از عراق و هم از سایر کشورهای اطراف جلوگیری کنیم. در پیک پنجم هم نتوانستیم از ورود دلتا جلوگیری کنیم. مهم این است که ما باید کنترل مناسبی از ورود مسافران چه به صورت هوایی، چه به صورت زمینی و دریایی داشته باشیم. در عین حال اقدامات لازم را در کاهش گردش ویروس انجام دهیم.وی ادامه داد: همچنان در کشورمان مدت زیادی است یعنی از اسفند سال قبل تاکنون، گردش ویروس در کشور همچنان به صورت بالا وجود دارد و متاسفانه بعد هم دلتا آمد و میبینیم که چقدر گستره کشور را
درنوردیده و تعداد مبتلایان، بستریها و بیماران نیازمند آیسییو زیاد شده و همچنین تعداد زیادی از هموطنان هر روز دارند، فوت میکنند. باید اقدامات غیردرمانی بسیار شدیدی داشت. مرزها و مسافرتها را کنترل کرد، باید به سرعت با قوانین درست و اجرای درست آن گردش ویروس را کاهش داد و در عین حال باید بتوانیم با تستهای زیاد اکثر موارد بیماری و افراد در تماس با بیماری را شناسایی کنیم. اینها اصولی است که برای تمام واریانتها صدق میکند و باید انجام شود. به عنوان مثال در کشورهایی مانند استرالیا یا چین که کشورهای موفقی در کنترل اپیدمی هستند، شاهدیم که با شناسایی یک مورد بیماری در ملبورن، فورا شهر ملبورن قرنطینه میشود و شروع به تستهای وسیع میکنند یا در چین شش مورد در ووهان دیده میشود، فورا کل استان قرنطینه و تست به صورت میلیونی انجام میشود. حال این را با رفتارهای ما در ایران مقایسه کنید. ما همچنان در کشورمان روزی چندین هزار نفر موارد مثبت جدید داریم و اگر دیرهنگام هم تصمیم به تعطیلی میگیریم، قوانینی که اجرا میکنیم، بسیار ابتر است. بنابراین باید نسبت به این موضوعات توجه و همت کرد و قاطعیت داشت. در عین حال باید سرعت واکسیناسیون را هم افزایش دهیم و هم در انتخاب واکسنها و هم سرعت بخشیدن و پوشش بالاتر واکسن باید همت کرد.
این ویروس وارد ایران میشود
ما به سراغ برخی از مسئولین وزارت بهداشت و اعضای ستاد ملی مبارزه با کرونا رفتیم اما نتوانستیم پاسخ سوال خود را بیابیم. در نهایت با دو عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس صحبت کردیم. همایون سامه یح نجف آبادی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در این باره به آفتاب یزد گفت:« در خصوص عدم ورود این ویروس به کشور کارهایی باید انجام شود مانند گرفتن تست پی سی آر از تمام مسافرین و کنترل آنها. از سوی دیگر بستن مرزها با کشورهایی که این ویروس در آنجا گسترش یافته است باید مورد توجه قرار بگیرد.من نمیدانم که این کارها تا الان انجام شده است یا نه. مشکل ما این است که اغلب کشورهای همسایه ایران از جمله عراق، ترکیه و کشورهای حوزه خلیج فارس همه به صورت کامل واکسینه شده اند. در صورت واکسینه شدن متاسفانه شخص میتواند حامل باشد ولی خود به بیماری دچار نشود. پس ممکن است کسی علائم نداشته باشد ولی وارد ایران بشود. تنها راه این است که تمام مسافرین ورودی به کشور تست
پی سی آر ارائه دهند و تستهای آنها کنترل شود. در بسیاری از اوقات تستهای پی سی آر به صورت دقیق کنترل نمیشود یا اصلا مسافر تست پی سی آر نمیدهد و وارد کشور میشود. من تا الان صحبتی درباره کنترل عدم ورود لامبدا به ایران نشنیدهام اما پیشبینی من این است که به احتمال بسیار زیاد این ویروس وارد ایران میشود و یک پیک بسیار گسترده در ایران به وجود میآید مگر اینکه مسئولین این ویروس را جدی بگیرند.»
اخطار به وزارت بهداشت
یحیی ابراهیمی عضوی دیگر از کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به آفتاب یزد گفت:« هر چند وقت یکبار ویروس کرونا جهش پیدا میکند.جهش لامبدا هم به شدت بیماری زایی بیشتری دارد و هم درمقابل درمان مقاومتر است.از قبل پیک پنجم این قضیه در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بررسی و به وزارت بهداشت اخطار داده شد.همچنین به مجموعه دستگاههای امنیتی نامه نوشته شد. کنترل مرزها و مسافران باید مدنظر قرار بگیرد. بحث قرنطینه مسافران بسیار مهم است که متاسفانه این مسئله در طول این مدت جدی گرفته نشد و به راحتی افراد به کشور رفت و آمد میکنند و بعد از شیوع گسترده مسئولین به دنبال درمان بیماران هستند. باید این ویروس جدی گرفته شود زیرا بسیار برای کشور خطر آفرین خوهد بود. ما به دولت نامه نوشتیم و گفتهایم باید موضوع جدی گرفته شود. از لحاظ اجرایی مجلس نمیتواند کاری انجام دهد زیرا کار مجلس قانونگذاری و نظارت است. تصمیمگیری قطعی در زمینه کنترل مرزها بر اساس نظر ستاد ملی مبارزه با کرونا انجام میگیرد. ورود این ویروس جهش یافته به داخل کشور آسیبهای جانی زیادی را به کشور وارد میسازد.»
دیدگاه تان را بنویسید