احمد مسعود هشدار داد
اعتماد/ در پنجشیر برای حراست از نظم امنیتی منطقه میجنگیم
در حالی که گروه شبهنظامی طالبان سه هفته بعد از تصرف کابل همچنان از رسیدن به تصمیم برای تشکیل یک حکومت جدید باز مانده است، درگیریها در واپسین ولایت آزاد از سلطه طالبان میان نیروهای این گروه با نیروهای مردمی که خود را جبهه مقاومت پنجشیر نامیدهاند ادامه دارد. همزمان، بلندپایهترین مقام نظامی امریکا، مارک میلی، در مصاحبهای پیشبینی کرده است که به زودی افغانستان درگیر یک جنگ داخلی خواهد شد. او همچنین به فاکسنیوز گفته است که «ارزیابی نظامی» او نشان میدهد بین یک تا سه سال دیگر، منطقه پیرامون افغانستان شاهد ظهور وسیع تروریسم خواهد بود. اظهارات مارک میلی همزمان با صدور بیانیهای از سوی احمدمسعود، فرمانده جبهه مقاومت در پنجشیر مطرح میشود که در آن به جهانیان در مورد «خطرات کابوسی» طالبان هشدار داده و تاکید کرده که باقیمانده سلاحهای امریکایی در افغانستان توسط طالبان و گروههای تروریستی همپیمانش «در آینده علیه انسانیت استفاده خواهد شد.»
طعم قدرت و طمع قدرت
گزارشهای تاییدنشده و غیررسمی از افغانستان در مورد اختلافنظر میان جناحهای مختلف گروه شبهنظامی طالبان بر سر تقسیم قدرت منتشر شده است. برخی رسانهها خبر دادهاند که انس حقانی و ملا عبدالغنی برادر آخوند، در مورد نحوه تقسیم قدرت و نوع حکومت آینده اختلافنظر شدید پیدا کردهاند. سخنگویان طالبان، جمعه گذشته اعلام کرده بودند که مذاکرات در مورد تشکیل حکومت به پایان رسیده و روز شنبه ترکیب حکومت طالبان اعلام خواهد شد. اما با گذشت سه روز از این موعد، هنوز خبری از ترکیب حکومت طالبان منتشر نشده است. برخی منابع ادعا کردهاند که درگیری میان جناحهای مختلف طالبان بر سر قدرت به زد و خوردهای مسلحانه کشیده شده است. طالبان قبلا اعلام کرده بود که دولت آینده فراگیر و همهشمول خواهد بود، اما هیچیک از مقامهای حکومت پیشین، از جمله عبدالله عبدالله و حامد کرزی، رییس شورای عالی مصالحه ملی پیشین و رییسجمهور پیشین، پستی دریافت نخواهند کرد.
عدم تفاهم مسعود با طالبان
براساس گزارش رسانههای محلی، جبهه مقاومت ملی افغانستان میگوید که طالبان پیشنهادات تازه دوباره به احمدمسعود، رهبر جبهه مقاومت علیه طالبان در منطقه پنجشیر افغانستان دادهاند. به گزارش اسپوتنیک، طالبان به احمدمسعود پیشنهاد چند وزارت، حفظ مقامات محلی پنجشیر و بیرون نکردن وسایل نظامی از پنجشیر را دادهاند. به گفته این منبع محلی، احمدمسعود گفته است که این موارد موضوع مذاکره جبهه مقاومت نیست. با این حال، احمدمسعود خواهان، تشکیل دولت فراگیر بنابه تقسیم صلاحیتهای سیاسی از عمودی و تکمحور به افقی، حفظ ارزشهای حقوق بشری زنان (تحصیل، شغل و حضور در مقامات بلندپایه حکومتی) و همچنان خواهان حفظ حقوق بشری و تفاوتهای فرهنگی اقوام در کشور و حفظ حقوق شهروندی افراد جامعه شده است. پیش از این، احمدمسعود گفته بود که طالبان «پیشنهاد اختصاص دو کرسی به جبهه ملی مقاومت در دولت» را داد و ادامه داد: ما حتی در مورد این پیشنهاد فکر نکردیم.
همزمان گزارشهای ضد و نقیض در مورد درگیریها در جبهه پنجشیر منتشر میشود. در حالی که مقامهای گروه شبهنظامی طالبان از پیشروی عمده در پنجشیر و تسخیر بیش از ۸۰ درصد از خاک این ولایت سخن میگویند، سخنگویان جبهه موسوم به مقاومت مردمی در پنجشیر از شکست حمله طالبان به پنجشیر و اسارت صدها شبهنظامی طالبان خبر میدهند. فهیم دشتی، سخنگوی جبهه مقاومت پنجشیر در حساب کاربری شبکه اجتماعی توییتر خود نوشته است: «پریان پنجشیر از لوث وجود طالبان کاملا پاکسازی شد. دستکم هزار تروریست به دلیل انسداد مسیر برگشت و خروج گیر افتاده بودند، تمام مهاجمان هنگام فرار و عقبنشینی توسط مردم محل با کمک رزمندگان مقاومت کشته، تسلیم یا اسیر شدند. شمار زیادی از این اسرا خارجی و بیشتر پاکستانیاند.»
بیانیه احمدمسعود و تاکید بر ادامه مقاومت
احمدمسعود، فرمانده جبهه مقاومت در پنجشیر، روز گذشته با صدور بیانیه ضمن هشدار به کشورهای جهان نسبت به گسترش تروریسم و افراطیگری با قدرت گرفتن طالبان در افغانستان، بر ادامه مقاومت در مقابل این گروه شبهنظامی تاکید کرد. در این بیانیه آمده است: «طالبان یک گروه تندرو است که از نام دین و مذهب، جهان را به چشم افراطی و تندگرایی میبیند. این گروه افراطی در همکاری با دولتهای هدفمند به عنوان یک بازیگر در افغانستان پرچم سفیدش را بلند کرد. هدف از تقویت افراطگرایی طالبان روشن و معلوم است و پی آیندِ گسترش دایره تندروی این گروه، امروز یا فردا کل کشورهای آسیای میانه، جنوب شرق آسیا، خاورمیانه و جهان را نیز فرا خواهد گرفت.»
احمدمسعود صریحا از امریکا به دلیل مشروعیت دادن به طالبان و در اختیار گذاشتن سلاحهای باقیمانده در افغانستان در اختیار این گروه انتقاد کرده است و مینویسد: «در حال حاضر، رهبران این گروه در مورد پیوستن به تشکیلات بینالمللی تروریستی مانند القاعده و داعش علیه نیروهای آزادیخواه وادی پنجشیر اظهارات مشخصی داشتهاند. اکنون دستههای رزمجوی داعش و القاعده و دیگر گروههای افراطی در همکاری با طالبان در پنجشیر و منطقه شمال افغانستان به نسلکشی اقلیتهای ملی رو آورده است. مسوول این همه بیثباتی آنهاییاند که طالبان را رسمیت داده و به آنها نیروی معنوی و مادی بخشیدهاند. نیروهای امریکا و ناتو در درازای 20 سال اخیر، تعداد زیاد سلاح، لوازمات جنگی و تجهیزات حربی را وارد افغانستان کردند و همه این تسلیحات را از روی طرح و نقشه قبلی با اشرف غنی، در اختیار طالبان، داعش و القاعده قرار داده و این جنگابزارهای مهیب در آینده علیه انسانیت استفاده خواهند شد.»
او تاکید کرده است: «جبهه مقاومت ملی افغانستان علیه این جفای بزرگ در حق مردم افغانستان در سنگر مبارزه ایستاده و با تمام نیرو از حقوق مردم پنجشیر و افغانستان دفاع خواهد کرد. ما امروز نه تنها برای پنجشیر بلکه برای حفظ کل افغانستان و برای دفاع از حقیقت و حقوق بشری همه دنیا ایستادهایم. اگر وحشت طالبان به همین سان ادامه یافته و جلوی دهشت فزاینده این گروه در همکاری با گروههای مختلف تروریسم جهانی گرفته نشود، خطرات کابوسی این گروه افراطی همهگیر شده و امروز یا فردا، با شتابی فراگیر، نظم جهان را متاثر خواهد ساخت.» مسعود تاکید کرده است: «پیکار کنونی ما بر ضد چند فرد نیست و برای حراست از پنجشیر و سراسر کشور و همچنین نظم امنیتی منطقه و جهان میجنگیم.»
عبرتهای جنگ افغانستان برای امریکا
مارک میلی، فرمانده ستاد مشترک نیروهای مسلح امریکا، در گفتوگویی اختصاصی با شبکه خبری فاکسنیوز، گفته است که عقبنشینی از افغانستان «درسهای زیادی» برای امریکا داشته است. این مقام ارشد نظامی امریکایی گفته است: ارتش و پلیس افغانستان را که در واقع مشابه هم بودند ما به گونهای تربیت کرده بودیم که شبیه به نظامیان غربی باشند. فکر میکنم یکی از بزرگترین درسهایی که گرفتیم این بود که این نیروها شاید به درستی برای ماموریت مورد نظرشان تربیت نشده بودند.» میلی ادامه داد: «سقوط افغانستان، با شتابی فراتر از انتظار هر نظارهگری رخ داد، سقوط دولت هم به همین ترتیب.» او اضافه کرد: «افغانستان همیشه موضوعی پیچیده بود.» مارک میلی به فاکسنیوز گفت: «یکی از عمدهترین اشکالات به نظرم فساد در حکومت بود، حکومت در دیدگاه مردم از مشروعیت برخوردار نبود. دیدید که آخرش چه شد، نخبگان ارشد حکومتی همگی در رفتند.»
میلی در بخشی دیگر از اظهاراتش تاکید کرد که پیشبینی میکند جنگ داخلی به زودی افغانستان را فرابگیرد. او به فاکسنیوز گفت: «ارزیابی نظامی من این است که شرایط کنونی احتمالا به جنگ داخلی ختم میشود. به نظرم دستکم احتمال قابل پیشبینی از وقوع یک جنگ داخلی وسیع وجود دارد که خودش میتواند در واقع باعث شود القاعده دوباره شکل بگیرد و داعش و دیگر گروههای تروریستی رشد کنند.» او تاکید کرد: «این احتمال جدی است و ممکن است در طول ۱۲ یا ۲۴ یا ۳۶ ماه آینده شاهد ظهور دوباره تروریسم در سراسر منطقه پیرامون افغانستان باشیم.»
حکمتیار علیه احمدمسعود
گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی افغانستان در مصاحبه با الجزیره درباره تحولات منطقه پنجشیر گفت: آنچه در پنجشیر اتفاق میافتد بخشی از بقایای نظام سابق است. کسانی آنجا جمع شدهاند که امنیت و ثبات را برای کشور ما نمیخواهند درحالی که ساکنان پنجشیر مثل ما پایان جنگ و به رسمیت شناختن دولت طالبان را میخواهند. اما کسانی که به دنبال منافع خود هستند از مساله پنجشیر برای تحقق اهداف دیگر استفاده میکنند و طی ۲۰ سال جوانان پنجشیر را به خاطر منافع اشغالگران و نه به خاطر
پر کردن شکاف در افغانستان کشتند. احمدمسعود، پسر احمد شاهمسعود و کسانی که با او هستند برای منافع شخصی تلاش میکنند و منافع اطلاعاتی را اجرا میکنند که ساکنان پنجشیر هیچ ارتباطی با آن ندارند. یک شخصیت فرانسوی در پنجشیر است که نقشی را در آنجا ایفا میکند. او کردها را آموزش داده است. هیچکسی بهرغم نقش خطرناکی که او دارد چیزی از این شخصیت نمیگوید. این فرد روابط قوی با احمدمسعود دارد. کسانی هستند که خواهان استقلال پنجشیر از افغانستان هستند اما این مساله برای ما غیرقابل قبول است. ما نمیخواهیم خاک افغانستان به میدان جنگ بین گروههای خارجی تبدیل شود. ما سیاست متوازنی با تمام گروهها میخواهیم و وارد نزاع با هیچ طرفی نمیشویم. ما خواهان مداخله امریکا و غرب نیستیم. اوضاع ما را به خودمان واگذار کنند.
نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان به زودی برگزار خواهد شد
بعد از برگزاری نشست نمایندگان ویژه کشورهای همسایه افغانستان به میزبانی پاکستان در تماس تلفنی شاه محمود قریشی وزیر امورخارجه پاکستان با امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آخرین تحولات افغانستان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. توافق شد اجلاس همسایگان افغانستان در سطح نمایندههای ویژه و همچنین وزرای امور خارجه طی چند روز آینده به صورت مجازی برگزار شود.
نخستین جلسه نمایندگان ویژه کشورهای همسایه افغانستان، با حضور محمدابراهیم طاهریانفرد، نماینده ویژه وزارت امور خارجه کشورمان در امور افغانستان، روز گذشته به صورت مجازی و به میزبانی پاکستان برگزار شد. محمد صادق، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان با انتشار توییتی از برگزاری مجازی نشست نمایندگان ویژه کشورهای همسایه افغانستان خبر داد. او افزود که نمایندگان ویژه کشورهای چین، ایران، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان برای افغانستان در آن حضور داشتند. صادق که ریاست این نشست را برعهده داشت، اظهار داشت که در این دیدار طرفها ضمن گفتوگو درباره آخرین تحولات افغانستان، اهمیت ایجاد یک رویکرد منطقهای برای رسیدگی به چالشهای مشترک و تحقق فرصتهای جدید ناشی از افغانستان باثبات، مورد تاکید قرار گرفت. نماینده ویژه پاکستان گفت که یک افغانستان مرفه و صلحآمیز میتواند انگیزهای برای یکپارچگی اقتصادی، روابط قوی بین مردم، افزایش تجارت و ارتباط منطقهای ایجاد کند و طرفها موافقت کردند تا با یکدیگر در تماس نزدیک باشند. نمایندگان ویژه کشورهای همسایه افغانستان موافقت کردند که در تماس نزدیک باشند. محمدصادق، نماینده ویژه پاکستان در افغانستان، میگوید که یک نشست مجازی نمایندگان کشورهای ایران، چین، ترکمنستان، ازبکستان و تاجیکستان به ریاست این کشور روز یکشنبه درباره اوضاع افغانستان برگزار شد. به گفته او، در این نشست نمایندگان این کشورها توافق کردند که امنیت و ثبات در افغانستان برای امنیت و ثبات منطقه حیاتی است.
دیدگاه تان را بنویسید