جوان آنلاین/ «دفاع مقدس» هشت‌ساله را بی‌شک باید نه‌تن‌ها یکی از مقاطع سرنوشت‌ساز در تاریخ معاصر ایران، بلکه برگی زرین و کم‌نظیر در دفتر قطور تاریخ این مرزوبوم دانست.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

آنگاه‌که یک ملت به پاخاسته در مقابل دنیای ظلم و جور خود را تنها و بی‌دفاع دید، سر خم نکرد و با اراده خود در مقابل متجاوزان تا بن دندان مسلح و مورد حمایت شرق و غرب ایستاد. همین اعتمادبه‌نفس ملی بود که عزت و پیشرفت را نصیب ایران کرد و هرچند ظاهراً جنگ تحمیلی در مرداد ۱۳۶۷ خاتمه یافت، اما دفاع مقدس ملت ایران استمرار یافت و به‌جرئت می‌توان ادعا کرد که این جریان در حال حرکت و این چشمه جوشان همچنان در حال قوی نمودن ایران و ایرانیان است. از منظری می‌توان دفاع مقدس را سرآغاز قوی شدن ایران و ایرانی دانست که نمونه‌های این رهاورد را در حوزه‌های مختلف می‌توان اشاره کرد:

از مهم‌ترین رهاورد‌های دفاع مقدس ملت ایران، پیشرفت و اقتدارافزایی بود. جالب اینجا بود که دشمن در جنگ تحمیلی به دنبال تضعیف و تسخیر ایران بود، ولی در عمل دفاع مقدس ایران را قوی و قدرتمند کرد. دفاع مقدس، مردم ایران را به صحنه کشاند و آن‌ها را در صحنه نگاه داشت و نیز عرصه شکوفایی استعداد و خلاقیت جوانان بود و جوانان در آن خوش درخشیدند. این حماسه بزرگ ظرفیت‌های درونی ملت و کشور را گشود و با تکیه بر آن‌ها ناممکن‌ها ممکن شد. همچنین سبب شد از همه قدرت‌های مادی قطع امید کنیم و با اتکال به خدا و ایستادن روی پای خود پیشرفت کنیم. در همین دوره بود که سرمایه عظیمی از تجربه درون‌زا را برای ملتی که هیچ‌گونه تجربه‌ای نداشت، اندوخت. در این دوران پرافتخار بود که مدیریت جهادی ترسیم و عرصه ظهور نهاد‌های مردمی و انقلابی همچون سپاه و بسیج شد.

دفاع مقدس مقاومت فعال و راه پیشرفت با وجود تحریم‌ها را به ملت ایران آموخت. این حرکت ملی، انسجام بخش جامعه ایرانی در مقابل توطئه‌ها و تفرقه‌افکنی‌های دشمن بود. درعین‌حال الگویی برای مقاومت در جغرافیایی فراتر از مرز‌های ایران شد و سنگ بنای محور مقاومت در دفاع مقدس گذارده شد. همچنین الگوی ایثار و شهادت‌طلبی را به جامعه و جوانان ایرانی آموخت که نتیجه آن را در امنیت آفرینی و دفاع از حرم دیدیم. این حماسه درخشان اسوه‌های درخشانی همچون شهدا را در پیشگاه ملت و جوانان ایرانی قرار داد که با تأسی به آن‌ها راه پیشرفت را طی کنند.

رهاورد دیگر دفاع مقدس، الگوسازی مقاومت برای جهان اسلام و مستضعفین بود. در واقع دفاع مقدس به امت اسلامی و مستضعفان جهان مقاومت در برابر سلطه را آموخت. دفاع مقدس به مظلومان جهان آموخت که چگونه با دست‌های خالی می‌توان در برابر ابرقدرت‌های پوشالی ایستاد و از آن‌ها نترسید. به ملت‌های جهان آموخت که در محاصره کامل اقتصادی و تحریم‌های ظالمانه هم می‌توان مقاومت کرد. این جهاد مقدس فرصت نزدیکی بین ملت‌های ایران و عراق و حتی لبنان و فلسطین در موضوع مقاومت را فراهم آورد. این حماسه الهی کارآمدی ایمان الهی در مقابل قدرت‌های مادی را به رخ دنیا کشید و جهاد فی سبیل الله و شهادت‌طلبی را احیا کرد. در این دوران بود که پوشالی بودن شعار‌های دروغینی، چون حقوق بشر و دروغین بودن نهاد‌های بین‌المللی اثبات و خیانت برخی دولت‌های مرتجع منطقه و همدستی غرب با رژیم بعث بر همگان آشکار شد. سرانجام باید گفت دفاع مقدس سردارانی، چون شهید حاج قاسم سلیمانی را تربیت کرد که رهایی‌بخش ملت‌های مستضعف و مظلوم جهان بود.

سومین رهاورد دفاع مقدس «امنیت آفرینی» بود که از طریق بازدارندگی در مقابل توطئه‌های داخلی و خارجی تحقق یافت. به‌بیان‌دیگر دفاع مقدس، امنیت ملی ایران را تضمین کرد. در وهله نخست، دفاع مقدس با ایستادگی در مقابل تهاجم رژیم بعث و عقب راندن آن تجربه ذی‌قیمتی از دفاع واقعی و همه‌جانبه را در اختیار ملت ایران گذارد. البته این حماسه فروزان دشمن مهاجم را پشیمان کرد و موجب تردید همه دشمنان دیگر تا آینده شده و خواهد شد که نوعی بازدارندگی روانی است. در این دوره بود که ظرفیت دفاعی و قدرت نیرو‌های مسلح کشور را بدون کمک خارجی چندین برابر افزایش یافت و وابستگی نیرو‌های مسلح کشور به حمایت خارجی از میان رفت.

دفاع مقدس بی‌اثر بودن تحریم‌ها را ثابت کرد و قدرت علمی و استعداد جوانان را در خدمت اقتدار دفاعی قرار داد. این جهاد مقدس عرصه شکوفایی نهاد‌های نظامی انقلابی شد و ظرفیت عظیم مردمی بسیج را در اختیار امنیت آفرینی برای کشور قرار داد. در این مقطع تاریخی بود که سردارانی کارآزموده برای دفاع و امنیت آفرینی برای ایران اسلامی تربیت شدند و سرانجام باید گفت دفاع مقدس قدرت نهراسیدن از تهدیدات دشمن را به ملت ایران اعطا کرد.