طرز تهیه سمبوسه اصل خوزستان
بهطور کلی سمبوسه ایرانی در انواع متنوع و با طعمهای مختلفی درست میشود؛ اما در این بین سمبوسه خوزستان نسبت به بقیه اقسام آن، طعم و عطر فوقالعادهای دارد. به همین علت، وصف طعم بینظیر این سمبوسهها در سراسر ایران پیچیده است. شاید تا به حال این پرسش به ذهنتان رسیده باشد که راز بزرگ طعم و مزه این میانوعده تند و تیز خوزستانیها چیست؟ چه مواد متفاوتی در پخت سمبوسههای خوزستان استفاده میشوند که باعث محبوبیت عطر و مزه آنها در بین مردم شدهاند. از اینرو، برای پیدا کردن پاسخ این پرسشها بهتر است تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید؛ زیرا قصد داریم راز محبوبیت این سمبوسهها در بین هوادران را با شما در میان بگذاریم.
معرفی سمبوسه اصل جنوب
سنبوسه یا سمبوسه یکی از خوراکیهای خوشمزه و خوشعطر ایرانی است که در هر بخشی از ایران از دستور پخت متفاوتی برای درست کردن آن استفاده میشود. اما در این بین، طعم خاص و تند سمبوسه خوزستانی است که در میان مردم ایران محبوبیت خاصی دارد. یکی از رازهای مزه متفاوت این سبموسهها این است که خلاف تصور عموم مردم، در دستور پخت این خوراکی فقط از سیبزمینی برای ماده اصلی آن استفاده نمیشود؛ بلکه باید در کنار سیبزمینی از گوشت چرخکرده نیز استفاده کرد. در ادامه این مقاله ضمن آشنایی با مواد لازم جهت پخت سمبوسه خوزستانی میتوانید تمامی مراحل طبخ آن را نیز یاد بگیرید.
مواد لازم برای پخت سمبوسه اصل خوزستان
اولین و مهمترین قدم در دستورپخت و طرز تهیه سبموسههای خوشمزه خوزستان، آماده کردن مواد لازم برای پخت سمبوسه است. این مواد شامل موارد زیر هستند:
- 300 گرم گوشت چرخکرده
- 10 عدد سیبزمینی متوسط
- 100 گرم جعفری تازه ساطوریشده
- 2 عدد نان لواش تازه
- 3 عدد پیاز
- نصف پیمانه روغن
- 100 گرم گشنیز
- 100 گرم تمر هندی
- 100 گرم مرزه
- به مقدار لازم ادویههای معطر (فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه)
- 1 قاشق چایخوری نمک
- 3 قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
- 1 عدد فلفل دلمهای
طرز تهیه سمبوسههای اصل خوزستان
تهیه سمبوسههای جنوب از چند مرحله تشکیل میشود که تکتک این مراحل در ادامه این مطلب بهطور مفصل برای شما توضیح داده شدهاند:
مرحله اول: آمادهسازی سیبزمینیهای سمبوسه
برای تهیه سمبوسه در گام اول باید سیبزمینیها را تمیز بشویید و سپس، آنها را همراه با پوست برای آبپز شدن بر روی شعله بگذارید. در ادامه، پس از آنکه سیبزمینیها بهطور کامل مغزپخت شدند، آب باقیمانده را خالی کنید و اجازه دهید سیبزمینیها تا حدی که دستتان را نسوزانند، خنک شوند. سپس، سیبزمینیها را پوست بگیرید و داخل ظرفی گود با کمک گوشتکوب کاملا له و خرد کنید.
نکته: پوست گرفتن سیبزمینیهایی که کاملا سرد شده باشند، سخت میشود.
مرحله دوم: آمادهسازی سبزیجات تازه
در این مرحله از دستور پخت سبموسه نوبت به خرد و ساطوری کردن سبزیجات تازه (جعفری، گشنیز و مرزه) میرسد. البته ابتدا اجازه دهید آب این سبزیجات بهطور کامل خشک شود و سپس آنها را با کمک چاقو یا ساطور تیز در اندازههای خیلی ریز خرد کنید.
مرحله سوم: آمادهسازی مواد اصلی سمبوسه خوزستانی
یکی از تفاوتهای طرز تهیه سمبوسه خوزستانی با بقیه نمونهها، گوشتی است که در پخت آن استفاده میشود. در این مرحله شما ابتدا باید پیازها را بهطور کامل خرد و نگینی کنید؛ سپس آنها را در تابه داغ حاوی روغن بریزید و آنقدر تفت دهید تا پیاز کاملا نرم شود. در ادامه، گوشت چرخکرده و فلفل سبز ریزشده را به پیازها اضافه کنید و با حرارت متوسط تفت دهید تا خامی آنها از بین برود.
در این زمان نوبت به اضافه کردن طعمدهندههای اصلی به گوشت میرسد. پس، در این مرحله نمک، فلفل قرمز، رب گوجهفرنگی، فلفل سیاه و زردچوبه را نیز به گوشت اضافه کنید و مجددا شروع به تفت دادن آنها کنید تا گوشت طعم این ادویهها را به خود بگیرد. به دنبال این مرحله باید سیبزمینیها و سبزیجات تازه و خردشده را نیز به مواد سمبوسه اضافه کنید و آنها را هم با گوشت تفت دهید تا بهخوبی سرخ شوند. حال، شعله را خاموش کنید و اجازه دهید تا این مواد خنک شوند.
درنهایت، برای خوشطعم شدن مواد سمبوسه باید تمرهندی را که از قبل در آب حل کرده و از صافی گذراندهاید، به محتویات گوشت و سیبزمینی اضافه کنید و خوب هم بزنید تا کاملا یکدست شوند.
مرحله چهارم: پخت سمبوسه خوزستانی
برای این مرحله ابتدا نانهای لواش تازه را بهشکل مستطیل 10 تا 30 سانتی برش بزنید؛ سپس به هر نان یک قاشق از محتویات سمبوسه اضافه کنید و به شکل مثلثی بپیچید. در آخر، مثلثهای سمبوسه را درون روغن سرخکردنی داغ با شعله متوسط بگذارید تا زمانی که دو سمت نان کاملا طلایی و ترد شود.
طرز تهیه سس مخصوص سمبوسه
سس سمبوسههای خوزستانی نیز یکی دیگر از بخشهای خوشمزه این خوراکی جنوبی محسوب میشود؛ بهگونهای که میتوان از طعم این سسهای تند و آتشین همچون مکمل طعم سمبوسهها یاد کرد. مواد لازم و طرز تهیه سسهای کنار سمبوسه شامل موارد زیر هستند:
- 3 قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
- 1 سوم قاشق چایخوری نمک
- 1 قاشق چایخوری فلفل قرمز
- 2 قاشق غذاخوری سرکه قرمز
- 2 قاشق غذاخوری روغن
- 1 لیوان آب
- 2 قاشق غذاخوری آب تمر هندی از صافی ردشده
برای تهیه سس سمبوسه ابتدا بعد از اینکه تابه گرم شد، به آن روغن بیفزایید تا داغ شود. در ادامه، رب گوجهفرنگی را به روغن اضافه کنید و بعد از تفت 2 الی 3 دقیقهای رب گوجه، فلفل قرمز را به آن بیفزایید. سپس، نمک را اضافه کنید و کمی تفت دهید. آنگاه سرکه را داخل آن بریزید و تفت دهید. حال، باید یک لیوان آب را به محتویات سس اضافه کنید و به آن اجازه دهید تا کمی غلیظ شود. در آخر، پس از غلیظ شدن سس، دو قاشق تمرهندی را برای خوشطعمتر شدن سس به آن بیفزایید و یک دقیقه بعد سس را از روی شعله بردارید تا خنک شود. در این مرحله سس شما آماده است.
نکات برای تهیه سمبوسه خوزستانی
نکات زیر از جمله نکات ضروری هستند که شما زمان پخت سمبوسه میتوانید آنها را مطابق با رژیم غذایی و ذائقه غذایی خودتان رعایت کنید:
- یکی از رازهای تفاوت سمبوسه خوزستان با سایر سمبوسهها در میزان تندی آنهاست. سمبوسههای خوزستان طعم تند و تیزی دارند. پس، زمان پخت آن نباید فلفل قرمز را حذف کرد.
- اگر قصد دارید که روغن کمتری را برای تهیه سمبوسه بهکار ببرید، استفاده از فر گزینه بسیار مناسب و ایدهآلی برای شماست. به این صورت که باید سمبوسهها را به مدت 15 الی 20 دقیقه در طبقه وسط فر در دمای 180 درجه سانتیگراد قرار دهید تا بهطور کامل سرخ و ترد شوند.
بهترین روش تهیه پخت سمبوسههای جنوب
سمبوسههای خوزستان به دلیل عطر و مزه بینظیر خود در دسته یکی از خوشمزهترین خوراکیهای خیابانی جنوب ایران قرار میگیرند. اگرچه شما این امکان را ندارید که این سمبوسهها را بهصورت تازه به جایی سفارش دهید، اما با آموختن طرز تهیه سمبوسه اصل خوزستان از سایت اسنپ فود میتوانید این میانوعده شگفتانگیز را در آشپزخانه خود آماده کنید.
دیدگاه تان را بنویسید