حرکت ناو پهپادبر شهید باقری ایران + عکس
تصویری از ناو پهپادبر ایرانی شهید باقری
ناو پهپادبر شهید باقری ندسا، ۲۴۰ متر طول و ۳۵ هزار تن وزن دارد. این غول ایرانی قابلیت حمل ۷ تا ۹ فروند بالگرد و انواع مختلف پهپاد انتحاری و رزمی است. این ناو در چابهار ساخته شده است و طیف گستردهای از تسلیحات موشکی و قایقهای تندرو را حمل میکند.
توسعه یک نیروی دریایی کارآمد از دیرباز بخش جدانشدنی برنامه ریزیهای حکومتی بوده و حتی در متون تاریخی هم پادشاهی هفت دریا یک فضیلت اقتداری برای حکومتها محسوب میشده است. طرح ریزی یک نیروی دریایی ابعاد پیچیدهای دارد و به یک ابردکترین منجر میشود که ذیل آن توسعه متوازن نیروی دریایی انجام میشود و کشورها به سمت قدرت دریایی شدن میل میکنند.
به طور کلی طرح ریزی یک دکترین در ۳ سطح استراتژیک، تاکتیکی و تکنیکی تعریف میشود و ذیل استراتژیهای تعریف شده تجهیزات (سطح تکنیکی) و ساختار رزم (سطح تاکتیکی) بنیان ریزی میشود.
هر کشور متناسب با ظرفیتهای خود، قوای دریایی خود را توسعه میدهد و از دوران پیروزی انقلاب و جنگ تحمیلی، چالشهای گوناگون دریایی درگیر ایران بوده است. توسعه نیروی دریایی به محوریت ارتش و سپاه صورت گرفت و ارتش جمهوری اسلامی ایران با کمک صنایع دفاع محصولات مختلف حوزه دریایی از قبیل ناوهای کلاس موج، ناوچههای پیکان، ناوبندرهای مکران، خوزستان، کردستان و طیف عظیمی از تجهیزات موشکی را توسعه دادند و از سال ۱۳۸۸ به تدبیر فرماندهی کل قوا، نیروی دریایی راهبردی شد و حوزه عملیات این نیرو به آبهای بین المللی تسری پیدا کرد.
نیروی دریایی سپاه هم از همان زمان شکل گیری در سال ۱۳۶۴، در خط مقدم مبارزه با مهاجمین دریایی به کشور حضور دارد. دکترین تعریف شده برای سازمان رزم ندسا با نام " دکترین دست بلند " شناخته میشود. دکترین دست بلند یک برنامه ریزی بلند مدت و طرح توسعه برای نیروی دریایی سپاه بود که با توسعه سازمان رزم و تسلیحات و شناورهای در خدمت، به مثابه بازوی بلند جمهوری اسلامی ایران عمل کنند و حوزه عملیاتی شناورهای رزمی ایرانی تا آبهای مکزیک و آمریکا برسد.
از دهه شصت توسعه نیروی دریایی سپاه ذیل دکترین دست بلند دنبال شد. طراحی و خدمت گیری ناوچههای کلاس تندر، طیف عظیم قایقهای تندرو، ناوچه شهید ناظری، ناوچههای کلاس سلیمانی و ابومهدی مراحل پایهای اجرایی کردن این دکترین بودند. پس از تثبیت قدرت دریایی در اواخر دهه نود و موفقیت چشمگیر ارتش و سپاه در حفظ کیان ایران، فاز اجرایی دکترین دست بلند وارد مرحله جدیدی شد و سپاه اقدام به توسعه و ساخت ناوپایگاههای اقیانوس پیما کرد تا حوزه عملیاتی ندسا به اقیانوسها تسری پیدا کند. در راستای همین مسله ناوپایگاههای شهید رودکی و شهید مهدوی ساخته و الحاق شدند که قابلیت حمل انواع سامانه موشکی، پدافندی، پهپادی و قایقهای تندرو را دارا هستند.
ناو پهپادبر شهید باقری، نقطه عطف سازمان رزم دریایی ایران
توسعه یک شناور پایگاهی با قابلیت عملیات دوربرد راهبرد آمریکاییها برای توسعه سازمان رزم دریایی خود از جنگ جهانی دوم بود که با اجرایی شدن آن تبدیل به قدرت دریایی جهانی شد و این راهبرد توسط تمام ابرقدرتها دنبال شد. فرانسه، انگلستان، روسها و چینیها مصرانه دنبال خدمت گیری ناوهای هواپیمابر و هلیکوپتربر هستند و خط استمرار فشارهای سیاسی ابرقدرتها در بازوی اجرایی دریایی آنها پدیدار میگردد. با توجه به نقش توسعه ناوپایگاه ها، چه در ارتش و چه در سپاه محصولات جدیدی توسعه پیدا کردند و ناو پهپادبر آخرین محصول سپاه پاسداران در این زمینه است.
ناو شهید باقری با شماره بدنه C۱۱۰-۴ حاصل توسعه سنگین یک پتلفرم تجاری است. در واقع ناوهای کانتینربر پرارین کلاس هیوندای به عنوان بستر توسعه استفاده شدند.
دیدگاه تان را بنویسید