این سوالی است که به کرات از جانب علاقه مندان به نویسندگی، علی الخصوص شیفتگان نویسندگی رمان مطرح می شود. بدون آن که هیچ یک از آن ها درگیر سن مناسب نویسندگی و مسائل حاشیه ای از این قبیل باشند.

چگونه نویسنده رمان شویم+ آشنایی با مهم ترین قواعد رمان نویسی
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

چگونه نویسنده رمان شویم؟!

این سوالی است که به کرات از جانب علاقه مندان به نویسندگی، علی الخصوص شیفتگان نویسندگی رمان مطرح می شود. بدون آن که هیچ یک از آن ها درگیر سن مناسب نویسندگی و مسائل حاشیه ای از این قبیل باشند. اکثر قریب به اتفاق ما رمان های طولانی ای که غالبا یک یا چند ژانر را در بر گرفته و سرشار از عشق و هیجان اند، مطالعه کرده ایم. این آثار داستان مانند که روایتگرِ تجربیاتِ فردیِ شخصیت هایی با قدرت های عجیب و غریب و گاها فراتر از باور و پذیرش ما هستند؛ بسیار جذاب تر از آنند که فکرش را می کنید.

اگر شوق نویسندگی را در سر می پرورانید و برای آشنایی با قواعد رمان نویسی سر و دست می شکنید، جای بسیار خوبی آمده اید. قبول داریم که خواندن همین یک مقاله کفایت نمی کند و راه دور و درازی در پیش دارید. اما بی شک می تواند شما را در مسیر درست نوشتن قرار داده و بر عشق و علاقه تان به نویسندگی بیفزاید. می ماند تمرین و تکرار و خواندن نمونه های برتر که شک نداریم خودتان از پسش بر می آیید!

موضوع برای نوشتن رمان

مسیر پر فراز و نشیب نویسندگی رمان

شاید باورتان نشود، اما حقیقت این است که ذهن همه انسان ها قصه گو متولد شده است. نگویید روزانه بارها و بارها برای خودتان قصه بافی نمی کنید که باورمان نمی شود. قصه هایی خیالی که با آن ها از ته دل خندیده یا با مرورشان از فرط ناراحتی اشک می ریزید. با این اوصاف می توان نتیجه گرفت که قصه گویی یک استعداد ذاتی نیست که یک نفر از آن بهره مند بوده و دیگری با وجود عشق و علاقه، از آن بی نصیب باشد. وقتی می گوییم استعداد ذاتی نیست، یعنی مهارت بوده و با تمرین و تکرار قابل فراگیری است. این جاست که پای اصول و قواعد رمان نویسی به ماجرا باز می شود.

بگذارید همین ابتدای کار تکلیفتان را روشن کنیم؛ هیچ فرمول جادویی یا رمز طلایی ای وجود ندارد که بتواند یک شبه شما را به یک نویسنده قهار تبدیل کند. اما قواعد و قوانین بسیاری وجود دارند که راه و بیراهه را به شما نشان داده و از شر اتلاف وقت و آزمون و خطاهای بیهوده خلاصتان می کنند. به یاد داشته باشید که یادگیری قواعد رمان نویسی اگرچه شرط کافی برای نویسندگی رمان نیست، اما شرط لازم و غیر قابل چشمپوشی است.

خُب برویم سراغ اصل مطلب و پاسخگویی به سوال پرتکرار چگونه نویسنده رمان شویم؟!

اگر می خواهید نویسنده رمان شوید، می بایست مراحل کلی رمان نویسی را آموخته و بدین ترتیب سرنوشت قسمتی از رمان را شکل بدهید. در واقع این مراحل معرف مدل ذهنی شما برای خلق اثر استانداردی هستند که عموم مردم آن را می پسندند.

صفر تا صد نویسندگی

اصول و قواعد رمان نویسی؛ صفر تا صد نویسندگی رمان در چند اصل!

ایده پردازی

قبول کنید که شناخت آنچه بنا به نوشتنش دارید، بسیار حائز اهمیت تر از بدیهی ترین کارهایی است که در مسیر نویسندگی رمان انجام می دهید! خیلی از افرادی که می پرسند چگونه نویسنده رمان شویم، برای فرار از ایده پردازی به دنبال مکانی مناسب برای نویسندگی می گردند، به خرید لوازم التحریر می پردازند و...! اگر شما هم جزء این دسته از افراد هستید، باید بگوییم این راه که می روید به ترکستان است!

یک گوشه بنشینید و با خودتان بیندیشید که قصد دارید با نوشتن رمان چه پیامی را در سراسر دنیا منتشر کنید؟!

با فکر کردن به پیام برخاسته از رمان می توانید گام در مسیر ایده پردازی گذاشته و اثری خارق العاده خلق کنید. حال ممکن است این سوال ذهنتان را به خود درگیر کرده باشد که بهترین موضوع برای نوشتن رمان، چه موضوعی است؟

اگر به دنبال محبوب ترین ژانر رمان در میان خوانندگان می گردید، باید خدمتتان عرض کنیم که رمان های عاشقانه پیشتاز این مسیرند. رمان های ترسناک، رمان های تریلر، و رمان های کارآگاهی و جنایی در رتبه های بعدی قرار دارند.

مطالعه رمان های مرتبط

بدون خواندن نویسنده نخواهید شد. این را ما نمی گوییم، جان چیور نویسنده سرشناس آمریکایی می گوید. اگر می خواهید رمانی جذاب بنویسید که مورد استقبال باورنکردنی خوانندگان قرار بگیرید، می بایست درست مانند یک خواننده بیندیشید. چاره این کار چیز نیست جز مطالعه!

چگونه نویسنده رمان شویم؟!

با خواندن، خواندن و خواندن!

انتخاب زاویه دید

اگر بگوییم انتخاب زاویه دید تاثیر به سزایی بر داستان بلند شما دارد، نه اغراق کرده ایم و نه گزاف گفته ایم. شما می توانید داستان را از نظر اول شخص یا خودتان روایت کرده و با ضمیر اصلی "من" ماجرا را پیش ببرید. حتی می توانید دوم شخص، سوم شخص حاضر یا سوم شخص غایب را به عنوان راوی برگزیده و زاویه دید داستان را آنگونه که دوست دارید، تغییر دهید!

 

پرورش شخصیت های اصلی داستان

اگر اهل خواندن رمان باشید، خوب می دانید که نویسنده رمان چاره ای جز تصویر کردن شخصیت ها و بیان ویژگی های ظاهری آن ها ندارد. اما به عقیده آنان که موهایشان را در آسیاب این راه سپید کرده اند، بهتر است ابتدا از درونیات شخصیت ها صحبت کنید. ملا به جای این که ابتدا بگویید علی پسری بور با قدی بلند و چهره ای دلنشین است، بگویید علی فردی متدین، آرام و صبور است. یادتان باشد که شخصیت پردازی در داستان برای شما که می خواهید نویسنده رمان شوید، از نان شب واجب تر است.

ایجاد تضادها و تهدیدهای جذاب

اگر بپرسید چگونه نویسنده رمان شویم، می گوییم با یادگیری اصول و قواعد نویسندگی که ایجاد تضادها و تهدیدهای جذاب نمونه بارزی از آن هاست. حتما می پرسید تضاد یعنی چه و منظور از تهدید آن هم از نوع جذابش چیست؟!

به مجموعه ای از موانع که قهرمان داستان در طول مسیر با آن ها رو به رو می شود، تضاد گفته می شود. جذابیت این موانع می تواند بر جذابیت کاراکتر اصلی بیفزاید. خُب این از تضاد، حالا تهدید یعنی چه؟

به موانعی که مانع از رسیدن شخصیت اصلی داستان به اهدافش می شوند، تهدید گفته می شود. هرچه تضادها و تهدیدها جذاب تر؛ داستان هیجان انگیزتر و خواننده مشتاق تر!

خلق طرح کلی

بی گدار به آب نزنید و برای هر گامی که بر می دارید، برنامه بریزید. این فرق یک رمان نویس قهار با کسی است که چپ و راست می پرسد چگونه نویسنده رمان شویم، بدون آن که از اصول و قواعد رمان نویسی سر در بیاورد. در چنین شرایطی ایجاد یک طرح کلی می تواند شما را از رسیدن به بن بست نجات دهد.

انتخاب ساختار مناسب برای داستان

در این که هر داستانی یک آغاز، یک میانه و یک پایان دارد، هیچ شکی نیست. اما شما می توانید ساختار شکنی کرده و به جای این که داستان را از ابتدا شروع کنید، از میانه بنویسید. همه چیز به خلاقیت خودتان بستگی دارد!

تا بدین جا آنچه را که برای نوشتن یک رمان خواندنی نیاز دارید، معرفی کردیم. حال وقت آن است که دست به قلم شده و ثابت کنید که استعداد نویسندگی در وجودتان موج می زند!